Preminuo Hardi Foks, suosnivač grupe THE RESIDENTS
Suosnivač kultne grupe The Residents, Foto: Printscreen/youtube

tužna vest

Preminuo Hardi Foks, suosnivač grupe THE RESIDENTS

Frontmen uticajnog avangardnog kolektiva preminuo je u 74. godini

Objavljeno:

Vest je objavljena na Hardijevoj internet strani, da bi je nekoliko sati kasnije potvrdila i vest na stranicama The Residentsa.

“Kao producent, inženjer i saradnik grupe na većini materijala, Foksov uticaj na The Residentse bio je neizbrisiv; bez obzira na formalnu muzičku obuku, njegova muzikalnost ipak je bila jedinstvena, visoko rafinirana i plodna. Blagosloven vitalnim osećajem za estetiku, prezicnog uha i izvanredne ljubavi za apsurdom, Hardijevo nasmešeno lice bilo je stalni izvor radosti onima oko sebe. Nedostajaće nam “, napisao je kolektiv.

Podsećamo, The Residentsi su delovali anonimno od nastanka grupe 1969. godine. Foks se, zbog penzionisanja, razišao s bendom 2015. pa se otkrio i kao glavni kompozitor i suosnivač benda. Pod Foksovim vodstvom The Residentsi su izdali više od 60 ploča, od avangardnih dekonstrukcija popularne muzike i nadrealističkih konceptualnih dela do pristupačnijih komercijalnih izdanja.

Osim rada s The Residentsima, Fox je, kao solo umetnik, snimao pod različitim pseudonimima, između ostalih, i Charles Bobuck, Combo de Mechanico, Sonido de la Noche, Chuck i TAR.

BONUS VIDEO: Petar Janjatović o kulturi u medijima nekad i sad

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.