Pevač Iron Maidena BRUS DIKINSON proglašen za počasnog građanina Sarajeva
Održao koncert u opkoljenom Sarajevu tokom rata, Foto: Profimedia

NASTUPAO ZA VREME RATA

Pevač Iron Maidena BRUS DIKINSON proglašen za počasnog građanina Sarajeva

Gradsko veće Grada Sarajeva jednoglasno je na jučerašnjoj sednici odlučilo da priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva za ovu godinu dodelfrontmenu kultnog benda Iron Maiden

Objavljeno:

Dikinsona je za ovo priznanje predložilo Udruženje umetnika Concept Media, a gradski većnici su njihovu nominaciju prihvatili.

Dikinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu koje je bilo opkoljeno. Brus je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama.

Koncert je održan kao poslednji na svetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso". Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

"Koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uverio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Brus je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas retko ko može poverovati. Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svetu. I ljudi su mu poverovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vreme u kojem će ti momenti mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći i sećati upravo tog koncerta te uveravati potencijalne sagovornike da se to stvarno desilo", saopštilo je Udruženje umjetnika Concept Media u predlogu.

Koliko je ovaj koncert bio značajan svedoči i činjenica da je pretvoren u dokumentarni film "Scream for Me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića. Film je sniman 2015. godine, a objavljen je 2016. godine te je osvojio tri nagrade Sarajevo Film Festivala te brojne druge nagrade. Za potrebe snimanja Brus Dickinson se vratio u Sarajevo 21 godinu nakon koncerta te je u gradu boravio nekoliko dana.

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" Dikinsonu će biti dodeljeno 25. novembra.

BONUS VIDEO: Irina Karamarković na Beogradskom džez festivalu - Gusta mi magla padnala

(Espreso.co.rs / Oslobodjenje.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.