Od Reja Čarlsa do Džima Morisona: 10 najboljih filmova o muzičkim ikonama! (VIDEO) (GIF)

Lud život!

Od Reja Čarlsa do Džima Morisona: 10 najboljih filmova o muzičkim ikonama! (VIDEO) (GIF)

I ako ste voleli i ako niste voleli ove junake muzičke scene, ne biste smeli da ne odgledate ove filmove o njima

Objavljeno:

Filmske priče o slavnim muzičarima često prikazuju njihove dramatične životne sudbine i gledaocima pružaju mogućnost da saznaju nešto više o poznatim umetnicima. Kradu bez blama: Srpske zvezde koje su iskopirale strane spotove! (VIDEO) Biografski filmovi uglavnom su zasnovani na činjenicama, ali scenaristi često dodaju događaje kako bi ih dramatičnije prikazali. Ljubav ne zna za godine! Matori šmekeri sa srpske estrade koji su smuvali klinke! (FOTO) Bez obzira na količinu fikcije, filmovi o životima muzičara najčešće ostavljaju pozitivne utiske i smatraju se relevantnim obeležjem njihovog rada i lako nalaze put do publike. Nećeš se majci nanositi tvoje pokvarene glave! 16 neuništivih odvala baba Riske iz Srećnih ljudi! (MEME) Predstavljamo vam 10 filmova koji su uspeli da na nezaboravan način prikažu živote poznatih muzičara. Ovakav Instagram profil ne postoji na planeti: Karijera Bate Životinje u 20 fotki (FOTO) 1. "Rej"

A photo posted by Amir Ata (@amir.atah) on

Život jednog od najpoznatijih američkih soul pevača Reja Čarlsa prikazan je u ovom filmu. Film obiluje muzičkim deonicama i dramskim elementima biografije slavnog muzičara.

Ono što film "Rej" izdvaja od drugih biografskih ostvarenja je originalan razvoj priče. Glavni glumac Džejmi Foks koji tumači muzičara, je za ulogu u ovom filmu dobio Oskara za najboljeg glumca.

2. "The Doors"

Film reditelja Olivera Stouna o rok bendu "The Doors" u središte radnje stavlja pevača, pesnika i pisca Džima Morisona. U ovom filmu prikazano je Morisonovo detinjstvo, studentski dani u Los Anđelesu, muzički uspeh i smrt u Parizu 1971. godine.

Prvi izbor za ulogu Morisona bio je Ian Estberi pevač grupe "The Cult". Estberi je odbio saradnju i uloga je pripala Valu Kilmeru koji je bio toliko uverljiv da članovi benda "The Doors" nisu mogli da razaznaju njegov glas od Morisonovog.

3. "Poslednji dani"

Film koji se na posredan način bavi poslednjim danima čuvenog Kurta Kobejna frontmena grupe "Nirvana". Ono što je zanimljivo je da je Kurt ustvari opisan kroz lik Blejka. U glavnoj ulozi nalazi se Majkl Pit, a reditelj Gas van Sant nas vodi kroz meditativno putovanje kroz poslednjih 48 sati Blejkovog života.

4. "Hod po ivici"

Film je realizovan samo dve godine posle smrti kantri muzičara Džonija Keša. Kako je teško opisati ceo Kešov život film se najviše bazira na period početka njegove karijere, a sama priča počinje još za vreme njegovog detinjstva kada gubi brata. Najveći akcenat je na Kešovom stvaralaštvu, ali i na porocima koji su ga pratili, kao i početak ljubavne veze sa Džun Karter. Glavnu ulogu u filmu igra Hoakin Finiks koji se pokazao kao pun pogodak s obzirom da je izuzetan pevač, a uloga Džun savršeno je pristala glumici Riz Viterspun koja je za ovaj film nagrađena Oskarom.

5. "Nema me"

Ovaj film snimljen je o muzičaru Bobu Dilanu. Film "Nema me" specifičan je po tome što predstavlja mešavinu Dilanovog stvarnog života sa raznim mitovima i glasinama o njemu. U filmu se prepliće nekoliko različitih priča koje predstavljaju faze Dilanovog života, pa je tako izabrano šest različitih imena iz sveta glume da opišu razvoj njegove licnosti.

6. "Dečko koji ne obećava"

Film govori o tinejdžerskim godinama Džona Lenona, u periodu između 1955. i 1960. godine i prikazuje njegovu evoluciju u jednog od najvećih muzičara svih vremena. Priča je smeštena u vreme pre nego što je došlo do "Bitlmanije" i fokusira se na odnos Lennona i njegove majke. Ovo je odlično delo za ljubitelje tragično nastradalog umetnika, kao i za one koji jednostavno žele da znaju kako je došlo do stvaranja jednog od najvećih i najpoznatijih bendova u svetu.

7. "Sid i Nensi"

Ovo je priča o kontroverznoj vezi između basiste benda "Sex Pistols" Sida Višiza i njegove devojke Nensi Spangen. Ipak scenario ovog filma nije u potpunosti zasnovan na stvarnim činjenicama. Tu tvrdnju je potvrdio je i pevač "Pistolsa" Džon Lajdon koji je oštro osudio scenaristu Aleksa Koksa da je veći deo priče izmišljen. Film je nazvao "najnižom formom umetnosti koja veliča heroin". Ipak, bez obzira na ove nesuglasice film "Sid i Nensi" je na kraju postigao veliki uspeh.

8. "Gejnsbur: Herojski život"

Francuski šansonjer živeo je kao prava rok zvezda. Njegove ljubavi, muzika, stav i stil odevanja sada su deo legende. Serž Gejnsbur je pružio svetu neke od najlepših pesama, a film prati njegovo odrastanje, komplekse, pronalaženje u umetnosti, žene i alkohol koje su obeležile njegov život. Reditelj ovog filma osvojio je nagradu "Cezar" za film o Gejnsburovom životu.

9. "Stoned"

Film predstavlja tragičan život gitariste i jednog od osnivača čuvenog benda "Rolling Stones" Brajana Džonsa. Priča počinje otkrićem Brajanovog tela na dnu bazena, da bi se kroz ceo film vraćao na početak karijere, vezu sa kontroverznom Anom, njegovo utapanje u alkohol i droge, odlaska iz Stonesa, neposredno uočavajuci da možda njegova smrt nije bila iz avanture, već da se iza svega krije zlokobna afera.

10. "Notorious"

A photo posted by Hip Hop (@hip.hops.finest) on

Zanimljivo je da ne postoji više biografskih filmova koji se bave hip-hop muzičarima, iako često njihovi životi podsećaju na filmske zaplete. Bigi Smols se nije razlikovao od svojih kolega, a ovaj film prati njegov put od dilera droge do velike reperske zvezde.

(A. Đorđević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.