BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Otvaranje u duhu moderne i razbijanja tradicije (FOTO) (VIDEO)
Fish in Oil u velikoj dvorani Doma omladine, Foto: Ivana Čutura

ESPRESO NA LICU MESTA

BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Otvaranje u duhu moderne i razbijanja tradicije (FOTO) (VIDEO)

Koncertom beogradske grupe Fish in Oil u Velikoj sali Doma omladine, otvoren je 34. Beogradski džez festival

Objavljeno: 10:40h
Nikola Marković

Najrelevantnija domaća džez manifestacija, koja se tradicionalno održava poslednje nedelje oktobra svake godine, već nekoliko sezona istrajava u ideji da otvaranje pripadne domaćem bendu koji u datom trenutku ima aktuelan album i odgovarajuću (visoku) reputaciju. Ovogodišnji izbor je pao na beogradski surf-rok-džez-bluz-fri džez bend Fish in Oil, kojima je na koncertu gostovao legendarni gitarista Mark Ribo.

Premda se ne radi ni o bendu ni o koncertu za džez puritance, redovna publika ove manifestacije je već dovoljno navikla na stilski raznovrstan izbor programskog selektora festivala, dok je specijalni gost sigurno privukao i određeni broj ljudi iz sveta pop i rok kulture.

Velika sala Doma omladine je bila krcata, a atmosfera naelektrisana. Uz tradicionalnu najavu Tome Grujića, stalnog voditelja programa BDŽF-a, odslušali smo i pozdravne govore veterana džez scene Jove Maljokovića, te predstavnika mlađe garde - gitaristu Igora Miškovića, frontmena grupe Hashima, koji je pažljivo osmislio i pročitao svoj govor o ovoj manifestaciji i džezu kao muzici.

Mark Ribo ponovo u Beogradu
Mark Ribo ponovo u Beogradu foto: Ivana Čutura

Na binu, konačno, izlaze Fish in Oil, uz dramsku tišinu na bini i u publici. Kao da je vladala mala trema među svim akterima ovog događaja koji se dugo čekao. Bend i specijalni gost ulaze u svirku isprva stidljivo i pomalo bojažljivo, da bi kako koncert odmiče, sve polako leglo na svoje mesto. Repertoar satkan od gotovo isključivo novih numera, bio je pažljivo spremljen i razmahano izveden, najopuštenije u komadima koji su bili najrokerskiji.

Možda pomalo i nepravedno prema samom bendu, sve oči su bile uprte u Marka Riboa, uz izvesno očekivanje da njegov doprinos koncertu bude ništa manje nego spektakularan. I zaista, ovaj vanserijski gitarista jeste odsvirao par odličnih soloa, ali je pre svega prihvatio ulogu timskog igrača, bezmalo ravnopravnog člana grupe. Stoga bi bilo ispravno reći da su Fish in Oil zvučali skoro kao u svom redovnom izdanju, što nikako ne umanjuje vrednost benda, već naprotiv - pozicionira ih u sličnu senzibilitetsku i kvalitativnu ravan sa "prvakom" njujorške scene.

Publika je ovo prepoznala i nagradila bend nešto jačim aplauzom od kurtoazno-pristojnog, te je usledio i bis sa vokalnom numerom "Odakle ti pravo", protestnim pokličem koji je sasvim na liniji poslednjeg Riboovog albuma sa identičnom tematikom.

Nastup kvinteta Bena Vendela je, nakon ovakvog energičnog i "pomerenog" koncerta, u neku ruku bio spuštanje lopte i povratak BDŽF-a u diskurs bliži formalno-tradicionalnom. I sam Vendel je, pravilno izgovarajući da je jeo "ćevapčiće", ponudio publici (arhe)tipsko razrešenje tenzije između "ozbiljnog" umetnika i gledaoca.

Naravno, sve to ne znači da je bend ovog saksofoniste konzervativan u smislu potpune okrenutosti tradicionalnom baperskom zvuku pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Njihova vizija džeza je sasvim savremena i korespondira sa onim što američka džez kritika etiketira pomalo neodređenom krilaticom "modern creative", što bi pojednostavljeno značilo - moderni ritmovi i kompozicije, a klasična struktura džez improvizacije.

1 / 22 Foto: Ivana Čutura

Novitet ove godine je i konačno opredeljivanje organizatora da termine koncerta koliko-toliko prilagodi radnom narodu. Pre nekoliko godina postojao je "ponoćni program" koji je znao da potraje i do tri noću, stvarajući nemoguću situaciju za ljude koji sutradan idu na posao. Ta se satnica na svakih par godina pomerala, da bi sada konačno prvi "ponoćni koncert" počeo u 22:30, uz minimalno "akademsko kašnjenje" razumnih razmera. Sudeći po poseti koja je nadmašila uobičajenu za četvrtke u Sali Amerikana, ovo je - naravno - pun pogodak.

Tri sestre Džensen iz Kanade su predstavile svoj aktuelni projekat Infinitude, u određenoj meri sličan Vendelovom sastavu po strukturi kompozicija i pristupu onome što nazivamo "modernim džezom". I njihova snaga više dolazi iz improvizacijske nadogradnje nego iz osnovnih tema, a prekaljene muzičarke su sa dovoljno harizme iznele svoje deonice i uspostavile prisan odnos sa publikom.

Veče je zatvorila internacionalna grupa LAN Trio, a već večeras sledi nastavak bogatog festivalskog programa, koji drugog dana čine Marko Meskida i Omer Avital Kantar (u Velikoj sali DOB-a od 19h), odnosno Trio Mikloša Lukača i The Necks u Amerikani od 22:30.

BONUS VIDEO: Espreso na probi grupe Fish in Oil - Kapu dole

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.