Legendarna grupa The Cure dolazi na EXIT 2019. godine (VIDEO)
Harizmatični frontmen benda Robert Smit, Foto: Promo

pun pogodak

Legendarna grupa The Cure dolazi na EXIT 2019. godine (VIDEO)

Objavljeno: 12:39h

Jedna od najvećih rok grupa na svetu naredne godine nastupaće na Exit Festivalu 4. jula, gde će biti hedlajner na glavnoj festivalskoj bini. Nedeljama unazad, govorilo se o njihovoj velikoj evropskoj turneji, a među prvim gradovima koji su se pojavili u vestima bili su Firence Rocks u Firenci, EJEKT festival u Grčkoj, zatim koncert u Dablinu u Irskoj koji je već rasprodat.

Pevač i frontmen benda Robert Smit na svom Tviter nalogu je prošlog meseca izjavio da će bend odsvirati 20-ak koncerata u 2019. godini, uglavnom u Evropi. Sada je stigla i zvanična potvrda iz Exitovog tima da će jedan od koncerata biti upravo u Novom Sadu, na ovom festivalu!

Bend koji se prvobitno zbao Easy Cure, osnovali su školski drugari Robert Smit (gitara, vokal), Majkl Dempsi (bas) i Lorens Tolhurst (bubnjevi). Svirali su mračni gitarski pop, a svojim prvim hitom "Killing an Arab" privukli su pažnju Krisa Perija, predstavnika diskografske kuće Polydor Records, kada kreće i njihov uspon. Ova numera je prvobitno objavljena za malog nezavisnog izdavača Small Wander, a potom, kada je Peri napustio Polydor, potpisao ih je za svoju novu izdavačku kuću Fiction.

The Cure su objavili debitantski album "Three Imaginary Boys" 1979. godine uz još nekoliko singlova. Kritika i publika ih u to vreme svrstavaju u post-pank i novi talas, ali već ranih osamdesetih postave jasno da su The Cure autentična pojava na sceni koja je prevazišla ove odrednice. Njihova mračna muzika, kao i Smitov scenski izgled sa mračnom garderobom i šminkom, bio je okidač za lansiranje novog podžanra koji će ubuduće biti poznat kao "gotik rok".

U narednim izdanjima sve više isplivala pop senzibilitet benda, a The Cure dostižu veliku popularnost koja kulminira albumom "Disintegration", izdanjem koje će naredne godine obeležiti svoju 30-ogodišnjicu. Na albumu "Wish" iz 1992. godine objavljen je i hit singl "Friday I'm in love", koji dodatno cementira njihovu planetarnu popularnost u zlatnom dobu MTV televizije.

U novom milenijumu objavili su tri albuma: "Bloodflowers" (2000), "The Cure" (2004) i "4:13 Dream" (2008), dok poslednjih godina uglavnom aktivni kao hedlajneri velikih festivala, te održavaju povremene ekskluzivne koncerte i turneje.

Značaj The Cure za istoriju popularne muzike je nemerljiv. Bili su jedan od prvih alternativnih bendova koji se probio na liste i postigao komercijalni uspehu, u vremenu kada je to bilo gotovo nezamislivo za bendove ovakve orijentacije. Tokom osamdesetih i kasnije, uticali su na gomilu bendova sa prefiksom "dark" ili "gotik" u svojim stilovima popularne muzike, mada su sami uvek bežali od klasifikacija i stilskih fioka.

Nazivi njihovih pesama se pojavljuju i kao značajne reference u pop kulturi, poput "Boys Don't Cry" i "Just like heaven" po kojima su nazvani i istoimeni filmovi.

The Cure je, već do 2004. godine prodao 27 miliona primeraka svojih albuma, a taj broj se svakodnevno uvećava.

Hedlajneri samo nekolicine najvećih svetskih festivala
Hedlajneri samo nekolicine najvećih svetskih festivala foto: Promo

Nakon što su ove godine rasprodali Hajd park za 65.000 posetilaca u Londonu, vest da će rok giganti The Cure iduće godine krenuti na jubilarnu i možda poslednju turneju povodom neverovatnih 40 godina postojanja benda, nedavno je odjeknula širom sveta. Čuveni Guardian povodom ovog velikog jubileja navodi da je u pitanju bend koji je „protutnjao kroz osamdesete onako kako su Bitlsi protutnjali kroz šezdesete ili Bowie kroz sedamdesete, divlje kreativni, konstantno se menjajući“, dok kultni NME njihov nedavni koncert opisuje kao „čistu perfekciju“ velikog rok benda koji je "na vrhuncu svog umeća", nazivajući ih „Božanskim genijima“.

The Cure će sledeće godine biti apsolutni hedlajneri na malom broju najvećih i najvažnijih evropskih festivala, te su karte prvih objavljenih datuma za 2019. planule u rekordnom roku. Na lično insistiranje benda, EXIT, trenutni nosilac evropske šampionske titule, našao se među odabranim festivalima, pa će na zadovoljstvo domaće publike, kao i gostiju iz celog sveta, The Cure prvi put u Srbiji i regionu nastupiti 4. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na danas održanoj konferenciji za novinare, Dušan Kovačević, osnivač Exita je naveo da nije lako bilo doći do benda sa vrha liste želja svih velikih festivala: “Svake godine od osnivanja Exita slali smo ponudu za The Cure, a paradoksalno, baš u trenutku kad su po svim svetskim medijima na vrhuncu karijere i kreću na najtraženiju turneju iduće godine, desilo se da se oni jave nama!” Naš čuveni rok kritičar Dragan Ambrozić je dodao da je u pitanju neverovatna vest, te da "od velikih bendova iz te generacije kod nas nisu bili samo The Cure i U2. Sa velikom sigurnošću se može reći da je u pitanju jedan od najznačajnijih koncerata u istoriji EXIT festivala, kao i jedno od najvažnijih gostovanja u Srbiji ikada”.

Atmosfera sa Exit Festivala
Atmosfera sa Exit Festivala foto: Promo

Ulaznice po poklon ceni samo za najbrže od 23. oktobra!

Već sledeće nedelje, u utorak 23. oktobra, tačno u podne, stižu i prve četvorodnevne EXIT ulaznice sa neverovatnih 60% popusta, po poklon ceni od 5.990 dinara! Najpovoljnije ulaznice se svake godine rasprodaju za samo nekoliko sati, te se fanovima savetuje da požure, a nakon što se početni kontigent rasproda, cena ulaznica će biti veća.

Istog datuma u prodaju će biti pušten i vrlo ograničen kontigent dnevnih ulaznica za prvi dan festivala, četvrtak, 4. jul, kad će nastupati The Cure, po poklon ceni sa 50% popusta, od 2.490 dinara. Očekuje se da i ove ulaznice budu rasprodate za par sati, a isti dan stižu i ulaznice za FAN PIT, po ceni od 3.990 dinara kao i GOLD VIP dnevne ulaznice za 4. jul po 12.000 dinara. Ulaznice u Srbiji prodavaće se na sajtu www.exitfest.org, kao na i blagajnama prodajne mreže Gigs Tix. Prvi kupci ulaznica za EXIT festival od 23. oktobra, pored velike uštede, automatski postaju i članovi EXIT trajba, zajednice fanova koji imaju posebne pogodnosti i popuste, a kojima će naredne godine, kao i do sad, prvima biti ponuđene nove EXIT ulaznice po najpovoljnijoj ceni. I ove godine, prve ulaznice sa najvećim popustom već su dostupne članovima EXIT trajba.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Grupa Turisti

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.