EXIT ove godine doneo Novom Sadu i Srbiji novih 13.3 miliona evra
Foto: Promo

I VIŠE NEGO USPEŠNO

EXIT ove godine doneo Novom Sadu i Srbiji novih 13.3 miliona evra

Ovogodišnji EXIT festival tokom četiri dana ostvario je posetu od gotovo 200.000 ljudi

Objavljeno:

Istraživanje koje se redovno sprovodi za vreme EXIT festivala pokazalo je da je aktuelni nosilac titule "Najbolji evropski festival" tokom 2018. imao ekonomski doprinos na turističku privredu Novog Sada i Srbije od novih 13.3 miliona evra! Na ovu brojku treba dodati, po svim procenama, još veću vrednost promotivne kampanje Exita u čak 36 svetske zemlje koja u fokus pored festivala stavlja upravo Petrovaradinsku tvrđavu, Novi Sad i Srbiju. Istraživanje je, pored demografske strukture posetilaca koji su u našu zemlju stigli iz preko 70 zemalja sveta, obuhvatilo i njihovu prosečnu potrošnju, ali i muzički ukus, opšti utisak o festivalu, kao i gradu u kojem se održava.

foto: Promo

Ovogodišnji EXIT festival tokom četiri dana ostvario je posetu od gotovo 200.000 ljudi, a primetan rast zabeležen je među posetiocima koji su došli van Evrope, kojih je bilo rekordnih 10%! Među njima prednjače posetioci iz Australije, SAD i Turske, dok su zabeleženi dolasci i iz nekih veoma dalekih zemalja poput Kolumbije, Indije, Japana, sa Kajmanskih ostrva, iz Katara i Singapura! Tradicionalno veliki broj posetilaca došao je iz država bivše Jugoslavije, njih 18,7%, dok je iz zemalja Zapadne Evrope došlo 20,4% posetilaca, među kojima su prednjačili ljubitelji festivala iz Nemačke, Holandije, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Italije, Danske, Irske i Španije. Iz zemalja Istočne Evrope stiglo je 12,8% posetilaca, a najviše iz Mađarske, Grčke, Rumunije, Bugarske, Poljske i Slovačke. Kada se posmatra broj posetilaca po gradovima, pored Novosađana najviše posetilaca na EXIT dolazi iz Beograda, Londona, Amsterdama, Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Budimpešte, Pariza, Berlina, Banja Luke, Istanbula, Osijeka, Niša, Tuzle, Ankare, Frankfurta, Subotice, Roterdama, Marseja, Sombora, Izmira, Zrenjanina, Segedina, Kragujevca, i mnogih drugih.

foto: Promo

Čak 70% stranaca koji su došli na EXIT su ove godine u Novom Sadu bili prvi put, dok je 91,1% ukupnog broja "Egzitaša" u Evropsku prestonicu kulture došlo samo zbog festivala! Visokoobrazovani posetioci činili su već standardnih 80% od ukupnog broja, a među posetiocima na Petrovaradinskoj tvrđavi ove godine najviše je bilo zaposlenih, njih čak 51,4%, koje prati očekivano visok broj studenata od čak 40,7%.

foto: Promo

U Srbiji tokom EXIT festivala, po istraživanjima TIM centra, ubedljivo su najviše trošili turisti iz Zapadne Evrope, prosečnih 585 evra, a prate ih turisti iz vanevropskih zemalja, koji su ostavljali u proseku 584 evra. Posetioci iz Istočne Evrope ostavljali su lokalnoj privredi 517 evra, dok su među posetiocima iz regiona najviše trošili Slovenci 491 evra, a najmanje gosti iz BiH 340 evra. U navedene iznose uključeni su samo troškovi koji ostaju domaćim kompanijama, poput smeštaja, lokalnog prevoza, ishrane, pića, suvenira i slično. Najveći broj posetilaca festivala, njih čak dve trećine, iznajmljivali su sve vrste smeštaja, od stanova i apartmana do hostela i hotela, a pored onih koji su se vraćali svojim kućama posle provoda, manji deo činili su i posetioci sa smeštajem kod prijatelja ili rodbine.

foto: Promo

Inostrani turisti ocenili su EXIT 2018 sa prosečnom ocenom 4.34, dok je kod gostiju koji su na Exitu prvi put ta ocena nešto veća i iznosi 4.47. Zanimljivo je da su posetioci pozitivno ocenili produkcioni iskorak na glavnim binama festivala, dajući visoku ocenu od 4.49 za tehničku produkciju, dok je osećaj bezbednosti na festivalu takođe visoko ocenjen sa ocenom 4.30.

Istraživanje je radio novosadski "TIM Centar", a rađeno je na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.