KULTURNA SREDA U DKSG: Koncert grupe Naked, Čitajuća grupa, predavanje o istoriji soula (VIDEO)
Grupa Naked, Foto: Promo

besplatan ulaz

KULTURNA SREDA U DKSG: Koncert grupe Naked, Čitajuća grupa, predavanje o istoriji soula (VIDEO)

U sredu, 10. oktobra, biće održano nekoliko programa u Domu kulture Studentski grad

Objavljeno:

U Velikoj sali od 20h, održaće se koncertna promocija albuma "Yes" beogradske grupe Naked.

Naked je bend čija muzika počiva na jedinstvenom miksu globalnog urbanog gruva začinjenom balkanskom tradicijom i fri džezom. Njihov korpulentan i žestok miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa elementima svinga i fri džeza predstavlja saundtrek beskrajnoj potrazi benda za pravim muzičkim identitetom. Kvartet postavu sastava Naked čine: Branislav Radojković (bas), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina), Rastko Uzunović (klarinet, saksofon).

Sreda, 10. oktobar, 19.00, Studio 28

Čitajuća grupa: "Beda studentskog života" i situacionistički filmovi

Pamflet „Beda studentskog života“, oštar i provokativan tekst u izdanju Situacionističke internacionale iz 1966. godine, uzburkao je francusku javnost kada se pojavio i pripremio je teren za studentske proteste 1968, a danas zvuči i aktuelnije nego tada.

Uz čitanje teksta gledaćemo inserte iz situacionističkih filmova i pokušavati da odgovorimo zajedno na različita pitanja: Da li je studentski život manje bedan danas nego što je bio pre 52 godine? Da li je kapitalizam manje surov nego što je bio ranije? Kako možemo da uništimo okove carstva spektakla i uđemo u carstvo slobode i igre?

Čitajuću grupu vodi reditelj Saša Perić.

Sreda, 10. oktobar, 19.00, Mala sala

Istorija soula po Mićunu Ristiću - REJ ČARLS

Kada je 1952. poptisao za Atlantik rekords Rej Čarls je bio tek jedna zvezdica ritma i bluza sa nekoliko poluhitova; odličan pijanist i pevač, ali su mnogi bili mnogo bolji. Uspon kuće Atlantik počivao je na sposobnosti njenog direktora, Ahmeta Ertegana, da predvidi u kom će se pravcu kretati muzika. U Reju je video ono što drugi nisu: velikog autora i jedinstvenog pevača uspavanog rutinom nastupa u Čitlin Kolu.

Priča kaže da se umetnik probudio jedne mučne noći u nekoj zabiti na jugu Amerike. Rej i njegov kolega su se vraćali s koncerta, zaustavili su ih beli policajci iziritirani time što mladi crnci imaju dobar auto, napravili su ružnu šalu: uhapsili su ih i odvezli Rejovog prijatelja, a njega ostavili slepog i samog kraj puta. U mraku, Rej se prisetio onog što mu je majka govorila kad ga je prvi put odvela u baptističku crkvu i ponovo našao veru.

Godine 1955. prvi put je spojio osećaj čisto telesnog uživanja u plesu subotom uveče sa Emfazom i duhovnošću nedeljnog jutra. Za mnoge starije Afroamerikance je mešanje bluza i gospela bilo jeres, za mlađe novo uzbudljivo iskustvo koje su prihvatili kao svoje. Elvis Presli je snimio verziju I Got A Woman i doprineo da Čarls postane jedan od favorita bele publike. A to beše jedne velike karijere, tokom koje je Rej preskakao rasne i žanrovske granice sa lakoćom genija i inventivnošću.

Ulaz na sve programe je besplatan.

BONUS VIDEO: Belgrade SAXperience intervju sa direktorom festivala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.