Operu je izmislio ludak! Evo 21 dokaza da uopšte NIJE dosadna! Zagotivićete je posle ovoga! (FOTO)

Nikad nije kasno

Operu je izmislio ludak! Evo 21 dokaza da uopšte NIJE dosadna! Zagotivićete je posle ovoga! (FOTO)

Ako ste je mrzeli, i ako je ne zavolite pošto pročitate ovo, barem ćete je poštovati!
Objavljeno: 22:18h

Poznato je da je opera nastala u zemlji paste, visoke mode i drevne istorije. Njeni koreni su nastali u Italiji 1600-te godine ali se ona ipak vezuje za zapadnu muzičku tradiciju. Prva prikazana opera Firentinca Jakopa Perija je bila "Dafne"(1597). U početku je talenat ovog Italijana bio osporavan pa je tadašnje stanovništvo smatralo da je on zapravo ludak koga treba zatvoriti jer predstavlja pretnju. Upravo je taj ludak udario temelje novoj muzičkoj struji. Evo nekih zanimljivosti o operi za koje sigurno niste čuli: 1.Tokom sedamnaestog veka, ženama nije bilo dozvoljeno da pevaju na sceni, čak ni u horu. Kastrirani muškarci, castrati, pevali su ženske glasove sopran, mecosopran i alt. Ovog dana Srbija je bukvalno ubila kulturu! 15 godina od tragičnog ubistva Profesora iz Lepih sela!

2. Prve opere koje su se izvodile u Francuskoj bile su zapravo italijanske. U to vreme Francuzi su više cenili balet nego operu, te je i francuska opera tog doba poprimila nov oblik operskog baleta.

3. Volfgang Amadeus Mocart svoju prvu operu Bastijen i Bastijena napisao je sa samo 12 godina.

4. Ludvig van Betoven je napisao samo jednu operu – Fidelio, a na njoj je radio jedanaest godina. Izvedena je 1805. godine, u vreme kada je kompozitor potpuno ogluveo.

5. Mocart se priključio masonima 1784. godine i napisao je nekoliko kantata za njihove ceremonije.

6. Posle nastupa Plasida Dominga u naslovnoj ulozi Verdijevog Otela u Beču 1991, publika je aplaudirala sat i dvadeset minuta, što je svetski rekord u dužini aplauza.

7. U operi je uobičajeno da se na kraju viče bravo pevaču, a brava pevačici. Ako biste da pohvalite više pevača, uzviknite bravi, a ako su na sceni samo pevačice, onda uzviknite brave

8. Opera Travijata jedna je od najpopularnijih opera svih vremena. Ipak na premijeri u Veneciji 6. marta 1853. godine doživela je skoro potpuni fijasko.

9. Đakomo Pučini je svoju čuvenu operu Madam Baterflaj, u kojoj se govori o američko-japanskom kulturnom sudaru sa tragičnim posledicama smestio u Nagasaki, decenijama pre Drugog svetskog rata.

10.Termin “opera” dolazi od latinske reči opus ili “rad”. Termin “sapunska opera” ili “sapunica” prvi put je zabeležen 1939.godine, a odnosio se na radijske emisije koje su sponzorisali proizvođači sapuna. 11. Izvođači opere su plaćali grupama ljudi da dolaze na njihove nastupe i aplaudiraju im kao i da negoduju i izvižde njihove rivale. Te grupe su se nazivale "tapšači." 12. Prvo izvođenje Pučinijeve "Madam Baterflaj" doživeo je totalni fijasko. Publika je glasno negodovala i iskazala nezadovoljstvo. Međutim ona je sada jedna od najomiljenijih opera u istoriji. 13. Žan-Batist Lili smatra se ocem Francuske opere ali je zapravo rođen u Italiji. Bio je pionir opere i postavio je njene temelje ali je nakon toga povredio nogu i dobio gangrenu pa je zamalo umro.

14. Rekviziti u operi poput automobila, kamiona, ljudskih skeleta i odsečenih glava su bili toliko realistični da je publika slala pisma pozorištu kako bi iskazala nezadovoljstvo. 15. Zviždanje publike je u operi značilo negodovanje a ne oduševljenje. 16. Vagnerova "Valkira" koja je debitovala 1870. godine postala je izuzetno popularna u TV emisijama i filmovima, a posle "Apokalipse sada", doživela je veliku popularnost jer su je Amerikanci puštali iz helikoptera kako bi zastrašili Vijetnamce. 17. Prva javna opera izvela se u Veneciji 1637. godine kada je otac opere Monteverdi promenio njen stil i bazirao se na muzici umesto na rečima. On je pomogao Veneciji da postane kolevka opere. 18. Prva opera izvedena od strane žene je izvođenje Frančeske Kačini, 1625. godine - "La liberazione di Ruggiero". 19. Najkraća opera trajala je sedam minuta. Izveo ju je Darius Milhaud - "The Deliverance of Theseus."

20. Mnoge poznate opere imale su književne izvore poput "Rata i mira", Lava Tolstoja, " Izgubljenog raja", Dzona Miltona, "Skerletnog pismo", Natalija Hotorna. 21. Svi ste sigurno čuli za sečuan sos i znate njegovo poreklo ali koliko ste informisani o sečuan operi? Da dobro ste čuli sečuan nije rezervisan samo za piletinu i za vaše čulo ukusa već i za čulo sluha.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.