ZLATNE GODINE: Još jedno predstavljanje najboljih muzičkih albuma 20. veka u DOB-u (VIDEO)
Foto: Promo

Dženis i blondie

ZLATNE GODINE: Još jedno predstavljanje najboljih muzičkih albuma 20. veka u DOB-u (VIDEO)

U ponedeljak, 24. septembra u 18:00 u glavnom holu Doma omladine Beograda

Objavljeno:

U 5. izdanju serijala biće predstavljeni albumi Big Brother and the Holding company featuring Janis Joplin - Cheap Thrills, kao i Blondie - Parallel Lines. Ploče donose Momčilo Rajin i Dragan Ambrozić.

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Ovoga puta ćemo obratiti pažnju na dva ključna albuma za koje je vreme pokazalo da su izuzetno važni kad je u pitanju uloga žena i pitanje rodne ravnopravnosti u popularnoj muzici.

Dženis Džoplin je postala prva žena – globalna rok zvezda posle legendarnog albuma “Cheap Thrills” (1968), na kome je uspešno učinila da bluz progovori iz ženskog iskustva i bude prepoznat kao generacijski iskaz. Danas izgleda neobično, ali u hipi vremena nije bilo mnogo žena autora, pa čak ni mnogo jakih ličnosti koje su uspevale same da se izbore i vode svoje karijeru, no stvari su se menjale – zato je pojava Dženis Džoplin bila od istorijske važnosti, a njen istovremeno eksplozivan, osećajan i senzualan način da sprovede tu revoluciju, ostavio je nezaboravan utisak koji traje sve do danas.

Debora Heri je krajem sedamdesetih sa uspehom redefinisala žensku ulogu na sceni kroz grupu Blondie. Karakterističan ironičan odmak iz koga je jasno da se na sceni poigrava ulogom koju naizgled igra, do trećeg albuma “Parallel Lines” (1978) postao je nova vrsta pop estetike. Album se danas smatra najboljim albumom ove grupe, a na njemu je kroz čitav niz hitova do perfekcije doveden spoj osvešćenog uličnog stava i romantičnog fatalizma u devojačkoj interpretaciji. New wave se ovim putem probio na američko tržište, a Debora Heri je postala svetski prepoznatljiva, samouvereno pokazujući da će se žene u budućnosti odlično zabavljati, na svoj način.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima.

Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.