BELGRADE SAXPERIENCE: Svečano otvaranje 5. međunarodnog festivala saksofona u Srbiji (FOTO) (VIDEO)
Foto: Promo

NAJAVA

BELGRADE SAXPERIENCE: Svečano otvaranje 5. međunarodnog festivala saksofona u Srbiji (FOTO) (VIDEO)

U utorak, 2. oktobra u 20h, u dvorani Kolarčeve zadužbine

Objavljeno:

Peti međunarodni festival Belgrade SAXperience, u organizaciji Udruženja saksofonista Srbije, biće svečano otvoren u utorak, 2. oktobra 2018. u 20 časova, koncertom World Premiers u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Ovaj koncert okupiće izuzetne internacionalne muzičare, a publika će imati priliku da čuje dve svetske muzičke premijere: delo naše nagrađivane kompozitorke, Anje Đorđević - Nightscapes of Babylon za alt saksofon i gudače i delo poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija - Belgrade Tango za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon, uz poznate kompozicije Alesandra Marčela, Eitora Vila-Lobosa i Johana Sebastijana Baha.

Ove kompozicije izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas (Eva Barthas) i Nikola Arsenijević (Nikolas Arsenijevic) u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija (Francesco Santucci).

Frančesko Santuči
Frančesko Santuči foto: Promo

Program:

Anja Đorđević - Nightscapes of Babylon (prizivanje i arija) za alt saksofon i gudače. Kratak film sa elementima misterije, trilera i melodrame, bez slike – premijerno izvođenje

Frančesko Santuči - Belgrade Tango za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon - premijerno izvođenje

Alesandro Marčelo - Koncert za obou, gudače i kontinuo u d–molu, SF. 935

(ar. za sopran saksofon)

Eitor Vila-Lobos - Fantazija za sopran saksofon i kamerni orkestar, W 490

Johan Sebastijan Bah - Koncert za violinu i obou u c–molu, BWV 1060R

(ar. za dva sopran saksofona)

Eva Bartas
Eva Bartas foto: Promo, Laetitia Lecuyer

Muzičko stvaralaštvo Anje Đorđević je prvenstveno usmereno na vokalno-instrumentalnu muziku, odnosno muzičko pozorište. Tako su nastale mnoge pesme i ciklusi među kojima su: opera Narcis i Eho, scenska kantata Atlas, Totalna refleksija, Neprijatelj vreme i Nijagara. Dela kamerne i simfonijske muzike takođe čine važan deo njenog stvaralaštva među kojima se izdvajaju simfonijska dela Otmica Evrope i Radost ponovnog susreta. Dobitnica je najveće domaće nagrade za kompozitore Stevan Mokranjac 2002. godine, za operu Narcis i Eho, koja je ujedno i prva scenski postavljena opera žene kompozitora u srpskoj muzici. Osnovne studije je završila na FMU u klasi Vlastimira Trajkovića, a postdiplomske studije u klasi Zorana Erića na istom fakultetu.

Frančesko Santuči je učio komponovanje kod Roberta Mana, aranžiranje kod Lina Kuagljiera i Bruna Kanfora, a orkestarsko dirigovanje kod Frančeska de Masija, sa kojim je ostvario dugoročnu saradnju. Tokom karijere baveći se različitim muzičkim žanrovima sarađivao je sa priznatim umetnicima kao što su: Gunter Šuler, Džon Fadis, Al Žero, Rej Čarls, Kaetano Velozo, Žilberto Žil, Sting, Mel Luis, Đino Vaneli, Kasandra Vilson, kao i sa orkestrom RTS Big Bend i mnogim drugima nastupajući širom sveta. Njegova kompozicija je nagrađena priznanjem Međunarodnog saveza trubača.World Selection za novu kompoziciju za trubu.Njegova muzika je obajvljivana od strane Riverberi Sonori, Beat Records, Pentaflowers, Rai Trade, Rara i BMG.

Eva Bartas (1988) i Nikola Arsenijević (1988) su zajedno završili čuveni pariski Konzervatorijum(CNSM) u klasi jednog od najboljih svetskih saksofonisa Kloda Delangla. Nagrađivani su na značajnim takmičenjima kao što su Ecvropsko takmičenje – Gap, Međunarodno takmičenje za duvačke instrumente Aeolus u Nemačkoj i Međunarodno takmičenje Adolf Saks u Dinantu, Belgija i započeli su uspešnu solističku karijeru nastupajući sa orkestrima u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji i Italiji.

Veoma su aktivni i kao kamerni muzičari. Eva Bartas nastupa u duu Solal, kvintetu Alliage (sa kojim je objavila i dva kompak diska za Sony Classic) i ansamblu Quartuor Laloy, a Nikola Arsenijevic nasutpa sa ansamblom saksofona CNSM u Parizu i kvartetom Quatu'or Laloi.

Nikola je, sarađujući sa mladim kompozitorima IRKAM-a i pariskog Konzervatorijuma, komponovao originalnu kompoziciju Four bodies in Search of an Author 2014. godine.

Aleksandar Sedlar (1982) je srpski kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent. Diplomirao je kompoziciju (2006) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vlastimira Trajkovića. Iste godine dobio je nagradu iz Fonda Stevan Hristić. Master studije iz kompozicije završio je na Univerzitetu Južne Karoline u Los Anđelesu, u klasi prof. Donalda Kroketa.

Diplomirao je i dirigovanje na FMU u klasi prof. Bojana Suđića. Radio je kao asistent i sekretar u okviru Katedre za kompoziciju i orkestraciju na FMU u Beogradu (2007/08). Docent je na Fakultetu umetnosti u Nišu. Najznačajnija dela njegovog opusa su: Magbet (koncert za violinu i orkestar), Elegija za orkestar (diplomski rad), Idi vidi dedu! (porudžbina akademskog hora Collegium Musicum) i Spring in Japan (porudžbina violiniste Nemanje Radulovića, izdata za diskografsku kuću DECCA Universal).

BONUS VIDEO: NEOBIČAN SVIRAČ U CENTRU BEOGRADA: On kod Doma omladine zabavlja prolaznike (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.