GANSI ZAUVEK: 27 godina od albuma koji je okončao jednu epohu (VIDEO)
Foto: EPA

ISTORIJA POP MUZIKE

GANSI ZAUVEK: 27 godina od albuma koji je okončao jednu epohu (VIDEO)

Na današnji dan objavljeno je dvostruko izdanje grupe Guns 'n' Roses, pod nazivom "Use your illusion I " i "Use your illusion II"

Objavljeno:

Godina 1991. bila je svojevrsna prekretnica u istoriji hard roka i hevi metala. Glamurozni, sladunjavi bendovi poput Europe, Whitesnake ili Def Leppard su polako bili na zalasku. Duge kose, kožne jakne, nitne, i ostali modni detalji su izašli iz mode, kao i "napucana", "stadionska" produkcija zvuka. Kriza identiteta je zavladala i među tvrdom sekcijom hevi metal scene. Metallica je izdala tzv. "crni album" koji je izazvao podeljenost među fanovima zbog "komercijalizacije". Nirvana i grandž pokret su već krenuli da haraju i potpuno menjaju paradigmu čitavog alternativnog gitarskog zvuka.

Legendarna grupa Guns 'n' Roses je do tog trenutka imala dva studijska izdanja. Sa "Appetite for destruction" stigli su epski hitovi poput "Welcome to the jungle", "Paradise City" i "Sweet Child O' Mine", te ustoličili dvojac Eksl Rouz/Sleš kao najunikatnije pojave komercijalnijeg ogranka hard rok i metal scene. Ekslov karakterističan nazalni, "unjkavi" vokal, i Slešove neverovatno melodične i kreativno odsvirane solaže postali su zaštitni znak benda.

Nakon manje zapaženog "G'n'r lies" te 1991. stigao je jedan od komercijalno najuspešnijih albuma devedesetih godina prošlog veka. Baš u pravo vreme, kao da su uhvatili poslednji voz pre nego će čitava muzička industrija prigrliti "grandžere" kao novu paradigmu za uspešan gitarski bend, pre nego što se Bon Džovi ošišao, Skid Row nestao sa scene, i konačno, baš koji mesec pre nego što će epoha sladunjavog hevi metala osamdesetih zauvek otići u istoriju.

Albumi "Use your illusion" bili su kruna ne samo karijere popularnih Gansa, već i čitave ere. Jer čak ni sam bend više neće poželeti da ide u ovom smeru. Svega dve godine kasnije objavljuju svojevrstan "off" album "Spaggetti incident" kao kolekciju pank i glam rok obrada, što je trebalo da bude njihova distanca od zvuka koji ih je proslavio, i koji je - po parametrima muzičke industrije - pregazilo vreme. Usledio je raspad benda, koji će trajati sve do revivala mnogo godina kasnije i albuma "Chinese Democracy".

Gansima je na ruku išao i drugi deo sage o Terminatoru, u maestralnoj režiji Džejmsa Kamerona. "You could be mine" je bio deo soundtracka za ovaj filmski mega-hit, koji se pojavio iste godine, a nije odmoglo ni što se u spotu pojavljuju kadrovi sa Švarcenegerom u jednoj od njegovih najzapaženijih uloga.

"Don't Cry" je bila balada kakvih je bilo pregršt i tokom osamdesetih, ali revolucija u tom trenutku nije bila ni potrebna. Dovoljno je bilo da Eksl, Sleš i ekipa "daju maksimum" u okviru onoga što najbolje znaju. Himničan refren, Slešova prepoznatljiva gitara, sve je tu.

Spot za "November Rain" je ušao u antologije, ne samo po rekordnom budžetu," već i po ikoničnim scenama svadbe, Slešu koji svira jedan od svojih najboljih soloa ispred crkve u sred pustinje, te minutaži koja je prevazilazila tadašnje televizijske konvencije i očekivanja od "hit singla".

Ne zaboravimo ni obrade Dilanove "Knockin' on a heaven's door", odnosno Mekartnijeve "Live and let die", te nekolicinu drugih hitova.

Percepcija kritike je bila odlična. Sem primedbi da je na albumima bilo puno "filera" (pesama za popunjavanje prostora, op.a), niko nije sporio kvalitet najvećih hitova. Megalomanska 18-omesečna turneja je bila veoma uspešna, a albumi su dosegli platinumske tiraže i nominaciju za Gremi naredne godine.

decenijama kasnije, najveći hitovi sa ovog albuma su ostali soundtrack generacije koja je stasavala ranih devedesetih, te su se zadržali u rotacijama komercijalnih radio stanica koje igraju na nostalgiju. Premda se može polemisati o tome da li je estetiku Gansa pregazilo vreme, ovaj album će ostati zabeležen kao kraj i kruna jedne epohe u istoriji popularne muzike.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.