Piano City Novi Sad: 88 koncerata u tri festivalska dana! (FOTO)(VIDEO)
Foto: Promo, Marco_Borggreve

Grad klavira

Piano City Novi Sad: 88 koncerata u tri festivalska dana! (FOTO)(VIDEO)

Preko 150 pijanista, iz 10 zemalja i dvadesetak gradova, prodefilovaće Novim Sadom od 7. do 9. septembra

Objavljeno: 11:17h

Festival Piano City Novi Sad održaće se ove godine od 7. do 9. septembra. Festival organizuje udruženje Mistyland, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada, i realizuje se u okviru „Kaleidoskopa kulture“ – nove velike platforme Fondacije 2021.

Preko 150 pijanista, iz 10 zemalja i dvadesetak gradova, prodefilovaće Novim Sadom u tri festivalska dana. Čak 88 koncerata besplatnih za građanstvo održaće profesionalni pijanisti, studenti, učenici muzičkih škola i amateri entuzijasti, uz zastupljenost najrazličitijih muzičkih žanrova.

Zvezda ovogodišnjeg festivala, japanska pijanistkinja Momo Kodama, otvoriće festival koncertom u novosadskoj Sinagogi, u petak 7. septembra u 20 časova. Umetnica blistave internacionalne karijere, koja koja iza sebe ima dva CD albuma snimljena za prestižnu izdavačku kuću ECM, a dolazi u Novi Sad sa podijuma najprestižnijih svetskih festivala klasične muzike, održaće koncert posvećen obeležavanju sto godina od smrti kompozitora Kloda Debisija. To je jedini koncert na festivalu za koji su u prodaji ulaznice i one se mogu nabaviti po ceni od 500 dinara (600 na dan koncerta) u prodajnoj mreži GigsTix.

Festival će zatvoriti niški pijanista Dejan Ilijić, frontmen sastava EYOT, premijernim izvođenjem kompozicija za solo klavir u Sinagogi 9.09. u 21h.

Ekskluzivitet PIANO CITY® programa je gostovanje idejnog tvorca i osnivača PIANO CITY koncepta, berlinskog pijaniste Andreasa Kerna, koji će se u Kulturnom centru LAB, u subotu 8.09 u 19h, predstaviti Novosađanima u muzičkom talk-show formatu „Susret sa umetnikom“.

Andreas Kern
Andreas Kern foto: Promo, Frank Rothe

Među učesnicima Festivala je i jedna od najuspešnijih srpskih klasičnih pijanistkinja mlađe generacije Marija Timotijević, zatim mlade nade srpskog pijanizma: Vuk Božilović, Ivana Damjanov, Adem Mehmedović, Veljko Nenadić, kao i gosti iz regiona i inostranstva: Lili Bogdanova (Sofija), Dinko Blagojević (Banja Luka), Emilija Marinova (Ohrid), Petra Ferić (Split), Mikkel Torup (Frederiksberg), Maria i Frančeska Musti (Barletta), Dorella Sarlo (Đenova) i još mnogi drugi.

Na 5 lokacija biće održani celodnevni koncertni maratoni pijanista: SPENS, Plato ispred rektorata Univerziteta u Novom Sadu, Saletla u Dunavskom parku, Muzej Vojvodine i Likovni salon Kulturnog centra Novog Sada.

Ove godine PIANO CITY NOVI SAD 2018 građanima priređuje i nekoliko tematski osmišljenih koncerata:

-Ponoćni koncerti „Uz sveće, jastuke i dirke“ pozivaju publiku da u posebnom ambijentu uživaju u jazz i autorskoj muzici u izvođenju pijanista Aleksandra Jovanovića Šljuke (Beograd), Save Botića (Novi Sad), Milice Tegeltije (Beograd) i Dalide Grmuše (Beograd). Koncerti će biti održani u „Salonu u Radničkoj“ u petak 7.09 i subotu 8.09 sa početkom u 00h i 01h.

-Koncertima na Katamaranu „Plivajuće ostrvo“ 9. septembra, Piano City poziva građane da posete jedan od najskrivenijih kutaka Dunava, za mnoge još neotkriven, novosadsku plažu Šodroš. „Koncert za plažu Šodroš“ počeće tačno u podne autorskom muzikom Alekse Stankovića iz Beograda, na koju će se nadovezati muzika savremenog španskog kompozitora Viktora Karbaha, u izvođenju beogradskog dua Vertigo koji čine pijanistkinje Jelena Minić i Sofija Mihić. Novosađani će moći da sa plaže slušaju koncert sa usidrenog Katamarana.

U 16h časova, sa plaže Šodroš, Katamaran „Plivajuće ostrvo“ otisnuće se na jednočasovnu plovidbu Dunavom kako bi koncert novosadske pijanistkinje Nere Beljanski posvetio Dunavu i svima onima koji se u tom momentu budu našli na obali Ribarskog ostrva i Štrandu. Rezervacije za ovaj koncert na brodu, za koji su mesta ograničena vrše se prijavljivanjem na Fejsbuk stranici festivala.

-Koncert za trudnice u subotu 8.09 u 18h sa takođe ograničenim brojem mesta i posebno biranim programom klasične muzike još jedan je od specijaliteta koje ove godine nudi Piano City Novi Sad i to u saradnji sa udruženjem Mens Musica.

-Šarenilo Piano City festivala uključuje ove godine i osam dečijih kutaka po celom gradu.

Pored mnogobrojnih revijalnih nastupa najmlađih pijanista čućemo i solističke dečje koncerte, četrnaestogodišnje Petre Spasojević iz Novog Sada 9.09. u Likovnom salonu Kulturnog centra u 12h i odmah nakon toga u istom prostoru u 13h Klavirskog dua ISKRICE koji čine Sara Jović i Jelena Popović iz Subotice, kao i programe profesionalaca posebno osmišljene za decu, kao što je Koncert muzike iz Diznijevih crtaća, u izvođenju mladih novosadskih umetnica Ane Bajić, Tare Desnice i Aleksandre Kocić, 9.09. u 12h u KC LAB. Ulaz je svuda besplatan.

-Feldenkrais radionica u Salonu u Radničkoj 8.09. u 14h, „Telo kao instrument radionica“ u KC LAB 8.09. u 12h, kao i muzička radionica za decu Mirne Mirkov Stess u Muzeju Vojvodine 9.09. u 10h i 12h za koju su prijave na Fejsbuk stranici festivala još uvek omogućene, otvaraju vrata najmlađima i odraslima koji se ne bave muzikom da postanu deo Piano City vikenda.

Ove godine Novosađani će u svojim domovima održati čak sedam kućnih koncerata koji su posebnost PIANO CITY® koncepta.

Koncerti će biti održani i u svečanoj sali Gradske kuće, baštama City Hostela i hostela VaradINN, na glavnoj autobuskoj stanici Novi Sad, u salonu Advokatske Komore Vojvodine, prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Institutu za onkologiju u Kamenici u saradnji sa fondacijom Laza Kostić, školi Milan Petrović, Limanskom parku u saradnji sa Ukusima Vovodine.

Na svih 19 Piano City lokacija nalaziće se plava kutija za prikupljanje pomoći za lečenje teško obolele mlade pijanistkinje Dragane Stanimirov.

Celokupan koncept i satnica festivala nalaze se u programskoj knjižici na sajtu festivala www.pianocitynovisad.com.

BONUS VIDEO: PRIKLJUČILA SITAR NA POJAČALO: Zvuk koji je dobila ravan je BOŽANSKOM!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.