Prognani ili slobodni: Šta bi rekao Nušić? Viđeni ste za slobodnu Nušićijadu!
Foto: Promo

KONCERT

Prognani ili slobodni: Šta bi rekao Nušić? Viđeni ste za slobodnu Nušićijadu!

Prvi od dva događaja u organizaciji udruženja KudeS

Objavljeno:

U subotu, 18. avgusta 2018, sa početkom od 18 časova, beogradski Dorćol Platz biće mesto susreta prijatelja festivala Nušićijada, Ivanjičana i prijatelja Ivanjice, ali i svih onih istinskih zaljubljenika u humor, slobodu mišljenja, zabavu i umetnost. Na ovom prvom od dva događaja koje UG KudeS organizuje u okviru prognanog a slobodnog festivala, goste očekuje “Nušićijada u malom” sa brojnim poznatim licima i prijateljima ovog praznika smeha i radosti.

Slobodna Nušićijada počinje simbolično, razgovorom “Prognani ili slobodni: šta bi rekao Nušić?” u kome će učestvovati Petar V. Arbutina, književni kritičar, Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN, Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačkog preduzeća Clio, dok će dramaturškinja Milena Minja Bogavac biti u ulozi moderatorke. Nakon razgovora biće prikazan kratki film, skraćena verzija dokumentarca o pola veka od nastanka Nušićijade “Nušićijada-više od festivala”, u režiji Narcise Darijević Marković, koji je opština Ivanjica odbila da plati.

Sa prvim sumrakom publici će se “Iz ugla vinovnika” obratiti glumac Petar Božović, prijatelj festivala i jedan od onih koji se najviše zalagao za obnovu, 2010. godine. Nastavak programa rezervisan je za satiričare i humoriste, Zorana Kesića, ekipu redakcije Njuz.net i Dragoljuba Dražu Petrovića, koji će biti “Viđeni za Ivanjicu”.

Koncert gudačkog kvarteta Wonder Strings, kao i plesna improvizacija “Raspleši se/Promena pravca” biće muzičko-scenski intermeco nakon koga slede još i fragmenti iz monodrame “Naši dani” Radoslava Milenkovića, kao i stand-up show “Nije to za vas, to je o vama!” Darka Mitrovića. Druženje u improvizovanoj ivanjičkoj čaršiji na Dorćolu biće nastavljeno uz džez jamm session kvinteta, a završen spojem stare i moderne kafane, kada će uz kafanski orkestar nastupiti i DJ Prodavac Meda.

Paralelno sa programom slobodne Nušićijade posetioci će moći da vide i dve izložbe - “Nušić u karikaturi”, izložbu koja je prikazana u Ivanjici 2017. godine, na otvaranju festivala. Izložbu Novog optimizma “Karikature od naših života” sastavljenu od radova Predraga Koraksića Koraksa, koji će je i otvoriti, i Dušana Petričića, pratiće i film snimljen na nedavno završenim Danima optimizma u Šapcu.

Dečja scena Nušićijade, uspostavljena 2013. na festivalu u Ivanjici, pronaći će svoj kutak i na Dorćol Platzu, pa će u okviru slobodne Nušićijade biti održane radionice za decu: “Dečja prava” u realizaciji Ive Eraković i “Pozorište senki” koje će sa decom sastavljati mame iz “Three Mammas’ Theatre”. “Svetlo u mraku”, vatreni performans Haos animatora, zaključiće dečji program kao jedan od omiljenih sadržaja malih nušićevaca.

Progana, a slobodna Nušićijada biće prilika da svi posetioci učestvuju i u snimanju filma “Sloboda je preduslov dostojanstva” koji će biti specifični rezultat okupljanja.

Nušićijada
Nušićijada foto: Promo

Slobodnu Nušićijadu u organizaciji udruženja KudeS podržali su, pored izvođača, mnogi umetnici među kojima su reditelji i glumci Goran Marković, Kokan Mladenović, Nikola Đuričko, Gorica Popović, Sergej Trifunović, Miljan Prljeta, Petar Strugar, Vesna Stanković, Đorđe Živadinović Grgur, muzičari Vlatko Stefanovski, Vlado Georgiev, Dragoljub Đuričić, Marčelo, Fedor Vrtačnik, Bane Lalić, ali i javne ličnosti kao što su Maša Mileusnić, Dragan Ilić, Gorica Nešović, Milojko Pantić i mnogi drugi.

Nastavak slobodne Nušićijade zakazan je za 23. avgust 2018. kada će na privatnom imanju u Ivanjici biti nastavljeno nušićevanje u organizaciji udruženja KudeS.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.