SRBIJA IMA POPULISTIČKU POLITIKU I TO JE FASCINANTNO: Legendarni The Stranglers u četvrtak na Belgrade Beer Festu
Britanski sastav The Stranglers nastupiće na ovogodišnjem 16. Belgrade Beer Festu, Foto: Dragana Udovičić

pank poslastica

SRBIJA IMA POPULISTIČKU POLITIKU I TO JE FASCINANTNO: Legendarni The Stranglers u četvrtak na Belgrade Beer Festu

Demokratija je svuda u povlačenju i to primećujemo, a muzika je postala alat za politički komentar. Recimo, šezdesetih godina se bavila Vijetnamom, a sedamdesetih nezaposlenošću

Objavljeno: 23:08h
Jovana Jovanović

Britanski sastav The Stranglers nastupiće na ovogodišnjem 16. Belgrade Beer Festu koji se održava od 15. do 19. avgusta na beogradskom Ušću, a njihov nastup je zakazan za drugi dan festivala.

Ovaj poznati bend potekao je iz prve generacije panka, a osnovani su 1974. godine. Na samom početku karijere nije im bilo lako da pronađu zvuk u muzici po kojem će biti prepoznatljivi.

Kako kažu, prvi album je za njih predstavljao šansu da dobiju mogućnost da sviraju i uglavnom su svirali samo u pabovima. Ne podležu komercijalnom pritisku već uvek čekaju pravi trenutak da sakupe dovoljno kvalitetnog materijala za novi album.

Osim toga, ogromnu popularnost steki su zahvaljujući uspešnim fazama kroz koje su prolazili od agresivnog ka sofisticiranom pop-roku.

Interesantna je priča kako je nastao čuveni hit, pesma "Golden Brown" koja je obeležila njihovu karijru.

"Golden Brown" je drugačija od svega što su do sada radili i u početku su imali velikih problema s ovom numerom, jer su im iz izdavačke kuće uglavnom poručivali da je neće puštati, zato što publika tako nešto ne očekuje od njih.

Međutim, Strenglersi su bili veoma odlučni po tom pitanju tako da su čak zatražili pomoć od pravnika i pesma je puštena pred Božić bez ikakve reklame, jer su iz izdavačke kuće mislile da će proći nezapaženo.

Desilo se upravo suprotno, pesma je postala apsolutni hit.

- Nakon tog uspeha pitali su nas da napravimo sličan hit, a mi smo bili u fazonu: "Ma, jebite se". Snimili smo je i na francuskom jeziku, a nakon toga smo raskinuli ugovor.

Baz Vorn i Žan Žak Brunel
Baz Vorn i Žan Žak Brunelfoto: Dragana Udovičić

Kratko su se osvrnuli na politička dešavanja i to ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već i u svetu, a između ostalog, spomenuli su i kako vide politiku Srbije.

Srbija ima populističku politiku i to je za nas fascinantno. Demokratija je svuda u povlačenju i to primećujemo, a muzika je postala alat za politički komentar. Recimo, šezdesetih godina se bavila Vijetnamom, a sedamdesetih nezaposlenošću. Mi smo se od našeg nastanka borili da kroz pesme iskoristimo ovakva dešavanja za promenu na socijalnom nivou, poručuju Strenglersi.

Osvrnuli su se i na to da su oduvek imali problem sa konkurencijom jer ih ostali pank bendovi nisu voleli i upravo su se pisetili 1976. godine i incidenta sa Polom Simononom iz grupe Clash.

-Simonon je u jednom trenutku počeo da pljuje, i to namerno jer je znao da ću tu proći i onda sam ga odgurnuo, a potom udario dok su ostali pili pivo. Obezbeđenje je odmah reagovalo i izbacili su nas napolje, međutim, nakon tog incidenta ostali smo prijatelji - priseća se Žan Žak Brunel.

Navode da su oduševljeni Beogradom i da se raduju susretu s beogradskom publikom i nastupu na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu i dodaju: .

"Sinoć smo popili neko srpsko pivo i dobro je. Radi, radi".

Bonus video

SVE SE TRESLO: Nele Karajlić održao čas uoči Beer Festa, NAPRAVIO SPEKTAKL! (KURIR TV)!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.