OSNIVAČ GRUPE BOKANTE: Bendovi su kao deca
Foto: Promo

intervju

OSNIVAČ GRUPE BOKANTE: Bendovi su kao deca

Osnivač trenutno najpopularnijeg njujorškog džez benda Snarky Puppy, Majkl Lig (Michael League), pokrenuo je world music i džez super grupu - Bokantè

Objavljeno:

Oni će 26. jula zatvoriti drugu po redu seriju koncerata Musicology Sessions, koncertom u klubu Bitefartcaffe Summer Stage, na Kalemegdanu.

Snarky Puppy, planetarno poznat džez bend i dobitnik Gremi nagrada, iznedrio je mnogo kvalitetnih muzičara i inovativnih projekata. Jedan od njih je i Bokantè, kao i izdavačka kuća GroundUP.

Sa Majklom smo razgovarali o ideji koja stoji iza tih projekata, a on nam je pored toga uporedio proces formiranja novog benda sa roditeljstvom, jer je veoma zahtevno ali ni malo naporno.

Bokante
Bokantefoto: Promo

S obzirom na to da ste više od jedne decenije takođe basista i kompozitor benda Snarky Puppy, moramo da zaključimo da je taj bend imao snažan uticaj na sve ostale vaše muzičke projekte, uključujući Bokantè. Pored Snarkija, koji muzičari i pravci su inspirisali nastanak ove grupe?

Majkl: Na ovaj bend je posebno imala uticaj muzika sa blues korenima. Muzika sa Malija (Bassekou Kouyate, Oumou Sangare), iz Maroka (Maalem Hamid El Kasri, Maalem Mahmoud Gania), i razni drugi moderni bendovi kao što je Led Zeppelin su na mnogo načina oblikovali našu muziku.

Bend Snarky Puppy je nakon deset godina postojanja dostigao istinsko prepoznavanje i poštovanje publike. Da li smatrate da je njegov uspeh pomogao i drugim bendovima u GroundUp izdavačkoj kući da lakše započnu svoj put do uspeha?

U kontrolnoj sobi
U kontrolnoj sobifoto: Promo

Majkl: GroundUp je nastao iz ideje da se sve veća publika Snarkija može preusmeriti i na druge manje poznate izvođače. To se pokazalo kao slučaj, i od tada je izdavaštvo nastavilo svoj samostalan razvoj. U poslednjih sedam godina smo izbacili neka veoma posebna izdanja, i deluje da ćemo u narednom periodu blago usporiti tempo dok industrija malo ne odahne i savlada šta smo plasirali.

U jednom intervjuu ste rekli da je misija vašeg izdavaštva da idete ispod muzike – “GroundUp goes beyond music”. Da li biste nam malo pojasnili to?

Majkl: Sve ovo je zapravo zarad građenja zajednice. Kada pronađemo ono što nas inspiriše, naši životi su bolji. Zadatak ove kuće je da poveže služaoce širokih shvatanja sa muzikom za kojim žude. Ako u tome uspemo, naš svet inspiracije raste.

Koju metaforu biste upotrebili da opište proces nastajanja jednog nezavisnog originalnog ansambla?

Majkl: Kao da podižeš dete. Definitivno roditeljstvo. Dete zahteva skoro sve tvoje vreme i energiju, potrebna mu je ljubav i pažnja, i na kraju dana te mnogo košta. Ali ga ti obožavaš!

Karte za koncert grupe Bokante možete pronaći na svim prodajnim mestima eventima i ddtickets, kao i onlajn preko sajtova ovih servisa.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.