GITARISTA BENDA IRIE FM MUČIO GOLUBICU, PA MU BEBAN DAO OTKAZ: Ovo je najšerovanija i najbizarnija priča dana u Srbiji (FOTO)
Foto: Petar Lazović, EPA/Jos Sena Goulo, Printscreen/Twitter, Dragan Kadić, Ilustracija

OŠTRO OSUĐEN

GITARISTA BENDA IRIE FM MUČIO GOLUBICU, PA MU BEBAN DAO OTKAZ: Ovo je najšerovanija i najbizarnija priča dana u Srbiji (FOTO)

Na ovaj sraman čin svog kolege nisu ostali imuni ni članovi benda

Objavljeno: 22:54h

Gitarista IrieFM, Nikola Spasić otpušten je iz pomenutog benda zbog okrutnog ponašanja prema životinjama, o čemu se, verovali ili ne, hvalio i na društvenim mrežama.

Spasić je na Instagramu objavio da je na njegovu terasu sletela golubica i napravila gnezdo, a zatim snela jaja. Napisao je i kako mu terasu godinama opsedaju golubovi i prljaju je, a da ih je "mlada mama" rasterivala čuvajući svoja jaja. Potom je objavio da je jaja skuvao i vratio u gnezdo, uz poruku golubici "sa'će deca".

Ovaj postupak javnost je oštro osudila, a ovim povodom oglasila se i predstavnica udruženja Sloboda za životinje, Jelena Stevanović:

- Da se u Srbiji životinje tretiraju kao objekti i maltretiraju na najgore načine dokazuje i današnja Instagram objava Nikole Spasića, gitariste benda Irie FM.

Na priloženim slikama Spasić prvo iznosi svoj problem sa nastanjivanjem golubova na svojoj terasi. Zatim objašnjava kako je jednoj golubici dozvolio da se ugnezdi na terasi i položi dva jajeta. Očekivano, ona je počela da brani prostor od drugih golubova, čuvajući svoja jaja. Međutim, Spasić je odlučio da njena jaja skuva i vrati u gnezdo, tako je obmane kako bi ona nastavila da leži na njima. Ono što je poručio golubici takođe možete pročitati na priloženim slikama.

Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen
Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen foto: Printscreen/ Instagram/ elapspale

Golubica će još neko vreme ležati na jajima, a Spasić će to posmatrati naslađujući se. U nekom trenutku, kada shvati da se mladi ne izležu, golubica će ostaviti jaja i verovatno odleteti na drugo mesto. U vreme kada leže na jajima, ptice manje jedu i piju vodu, jer su uglavnom u gnezdu grejući ih. Za golubove mnogo puta čujemo da su prljavi i gadni. Ljudi, zaista, uglavnom ne vole golubove. Ne samo da ih ne vole, zapravo govore kako ne vide njihovu svrhu na planeti i tvrde da golubovi ne zaslužuju da postoje. Tim rečima, da. Malo ko zna nešto više o golubovima od činjenice da oni koji žive na ulici jedu iz kontejnera.

Golubovi u gradu su primorani da se hrane ostacima hrane koje mi bacamo. Golubovi su hrana nekih ugroženih grabljivica. Golubovi imaju svoje mesto na planeti. Možda vam nisu omiljene životinje, ali imaju svoje mesto. Golubovi nisu glupi. Golubovi nikad ne zaboravljaju lica, pokazuje jedno francusko istraživanje. Za prepoznavanje lica koriste facijalne karakteristike koje su jedinstvene za svakog čoveka. Takođe, i britanski stručnjaci tvrde da golubovi jako dobro prepoznaju boje i osobe. Golubovi su jedna od 6 vrsta ne-sisara koji prepoznaju sebe u ogledalu. Golubovi su dobri letači. Golubovi vas neće zaraziti. Otporni smo na viruse od kojih oni obolevaju. Golubovi, dakle, nisu gadni i nisu opasni. Ono što jeste gadno i opasno je to mišljenje da smo kao ljudi bolji od drugih vrsta, i da nadasve imamo prava da maltretiramo slabije i prolazimo nekažnjeno. Ono što jeste gadno i opasno je to što decu učimo da ne poštuju i maltretiraju životinje, što nemo posmatramo nanošenje patnje životinjama, što time odobravamo maltretiranje životinja. Uspaničimo se kada je u pitanju nasilje nad mačkama i psima. Ne reagujemo kada se radi o nasilju nad drugim životinjama.

Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen
Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen foto: Printscreen/ Instagram/ elapspale

Zapitajte se koliki uticaj imaju javne ličnosti, a među njima i Nikola Spasić. Razmislite kako pojedine javne ličnosti koriste uticaj koji imaju. Da li ćemo dozvoliti da javne ličnosti svojoj publici i javnosti prezentuju ovakvo ponašanje kao zanimljivo i normalno? Da li ćemo dozvoliti da nasilje nad životinjama i dalje bude opšteprihvaćeno?

Ovakvo postupanje mora biti javno osuđeno, a posebno kada je dokumentovano i sa javnošću podeljeno. Ovo nije dobar primer. I to se, nažalost, još uvek mora naglašavati.

P.S. Golubovi su kul - napisala je ona na svom Fejsbuk profilu.

Na ovaj sraman čin svog kolege nisu ostali imuni ni članovi benda, te su se oglasili istakavši da je Spasić sankcionisan otkazom:

- Poštovani fanovi benda i svi koji našu FB stranicu posećujete u poslednjih 24 časa zbog ovog nemilog događaja, dobar dan.

Po mom ličnom mišljenju, ovaj odogovor stiže kasno, ali radi se o tome da ne možemo da verujemo do čega je došlo, i pokušavamo da sagledamo činjenično stanje i donesemo pravu odluku. Članice i članovi benda irieFM su krajnje zatečeni ovom situacijom.

Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen
Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen foto: Printscreen/ Instagram/ elapspale

Jako nam je žao što je do ovoga došlo, ali ovom prilikom moramo da se ogradimo od postupka našeg člana Nikole Spasića. U ovom slučaju, akt pojedinca NIKAKO ne podrazumeva akt kolektiva. Nismo imali prilike da se do sada, kroz rad benda susretnemo sa ovakvom problematikom. Naša dosadašnja saradnja je podrazumevala pre svega profesionalizam, bez ikakvih iznošenja stavova ove vrste.

S obzirom na to da se ton, ideja i sam čin, ni po kom osnovu ne slažu sa načelima benda, kao ni muzikom koju u okviru benda irieFM stvaram, ovom prilikom vas obaveštavam da sam odlučio da, kao šef, frontmen i autor kompletnog idejnog aspekta benda, našeg aktuelnog gitaristu isključim iz daljeg rada.

Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen
Ovaj sraman postupak Nikole Spasića oštro je osuđen foto: Printscreen/ Instagram/ elapspale

Od sinoć, moje koleginice i kolege iz benda dobijaju preteće poruke u lične inboxe, što smatram krajnje neukusnim i neprimerenim. Etiketiranje bilo koje vrste, pojedinaca koji nisu nikako odgovorni za ovu situaciju, kao i muzike koju bend interpretira, a lično je moje autorsko delo, je krajnje besmisleno. Sa namerom da jasno svima damo do znanja da ovo što se desilo nema nikakvih dodirnih tačaka sa filozofijom, kako ostalih članica i članova benda, tako i kolektiva koji postoji u različitim oblicima već više od 8. godina, očekujem da se nadalje suzdržite svih agresivnih, pretećih i neukusnih komentara i poruka.

Ponavljam, izbor pojedinca ne može i ne podrazumeva izbor kolektiva.

Hvala vam.

Vukašin Markovic, ispred benda irieFM

Bonus video

KONJI OKUPIRALI CENTAR PROKUPLJA: Pobegli vlasniku pa se šetali slobodno po gradu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.