PIKNIK POD ZVEZDAMA: Filharmonija ponovo na Ušću SVIRA ZA 20.000 LJUDI! (FOTO)
Foto: Fonet

HD Odiseja

PIKNIK POD ZVEZDAMA: Filharmonija ponovo na Ušću SVIRA ZA 20.000 LJUDI! (FOTO)

Beogradska filharmonija se vraća na mesto uspeha!

Objavljeno: 10:17h

U nedelju, 24. juna, kod zgrade SIV-a u Bloku 13, održaće svoj drugi veliki koncert na otvorenom uz jednu ekskluzivnu novinu - projekat "HD Odiseja".

Na mestu gde je prošle godine pred 20.000 posetilaca priredila nastup za pamćenje Filharmonija će sada održati koncert pod nazivom "Piknik pod zvezdama".

Na sceni će biti čak 105 muzičara koje će predvoditi šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc, a početak besplatnog koncerta je zakazan za 20.30. Mala poslastica koncerta biće audio-vizuelni projekat "HD Odiseja" zbog čega uz najavu ovog događaja ide i prefiks "još spektakularnije" nego prošle godine.

Očekuje se još spektakularniji koncert
Očekuje se još spektakularniji koncert foto: Fonet

Naime, dok orkestar bude svirao remek-dela klasične muzike publika će na velikim ekranima moći da prate veličanstvene snimke Zemlje i Kosmosa koje pravi američka svemirska agencija NASA!

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac navodi šta očekuje od ovog koncerta i o kakvom se zapravo projektu radi.

- Filharmonija vas na svom drugom koncertu na otvorenom vodi, ni manje ni vise nego u svemir. Pozivamo publiku iz cele Srbije na muzicki piknik pod zvezdama i da zaista gledamo u zvezde. Pod otvorenim nebom, a preko ogromnih ekrana gledaćemo neverovatne prizore iz svemira koje je radila NASA, uz nastup naseg orkestra koji ce svirati antologijska ostavarenja klasične muzike - poručio je prvi čovek Filharmonije.

Najpre će uz snimke Zemlje orkestar izvesti Štrausovu epsku muziku "Tako je govorio Zaratustra" (iz filma 2001: Odiseja u svemiru), kao i kompoziciju Džona Adamsa, "Kratka vožnja u brzoj mašini". Potom, publika kreće u Kosmos, snimljen, kako su nam rekli, "najnovijim optičkim instrumentima NASA", uz Dvoržakovu popularnu "Simfoniju iz novog sveta".

"Zemlja" i "Kosmos" su zapravo deo inovativnog filmskog serijala "HD Odiseja" koji je premijerno izveo Hjustonski simfonijski orkestar i predstavlja hit u muzičkom svetu. Srpska publika će biti prva u Evropi koja će videti "Kosmos", a Beogradska filharmonija prvi orkestar na svetu koji ovaj audio-vizuelni spektakl izvodi na otvorenom.

Na pitanje šta očekuje od ovogodišnjeg koncerta Ivan Tasovac je u svom stilu odgovorio:

- Izvinite na skromnosti, ali očekujem spektakl!

Prošle godine Filharmonija je priredila prvi koncert klasične muzike na otvorenom u našoj zemlji koji je okupio toliki broj ljudi. Specijnalni gost bio je Zubin Mehta. Procena o broju posetilaca iz Srbije i regiona kretala se u rasponu od 20 do 30 hiljada. Kako saznajemo nedostaci koji su tada primećeni biće otkolenjeni, ozvučenje će biti jače, a umesto fan-pita imaćemo bejbi-pit za najmlađe posetioce.

Bonus video

OTAC ILARION PROČITAO JEZDIĆEV GOVOR PREMINULOM PROFESORU, GLUMAC NIJE SMOGAO SNAGU: Kada se digne zavesa, neka vas obasja svetlost i spolja i iznutra...

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.