CANE PARTIBREJKER OPLEO PO 1. MAJU: Kakav Dan rada, sve se pretvorilo u praznik velikog ždranja!
Zoran je u avgustu 1982. osnovao grupu Partibrejkers, Foto: Story/Vladimir Šporčić

Ražanj i piknik

CANE PARTIBREJKER OPLEO PO 1. MAJU: Kakav Dan rada, sve se pretvorilo u praznik velikog ždranja!

Jedan od onih kojima smeta pompezna proslava međunarodnog praznika rada je i legendarni muzičar Zoran Kostić Cane

Objavljeno: 10:26h

Ima li veće ironije nego kada se Dan rada proslavlja neradno. Predstojeći Prvi maj, decenijama se obeležava sa dva neradna dana, uz uranke, roštiljanja, pijanke... koji su postali dublja tradicija od izvorne simbolike Dana rada, i sećanje na čikaške radnike iz 1886. godine.

Uostalom, zaslužili su radnici da se nekad i odmore, reći će mnogi. Drugi će ipak reći kako je sve to apsurdno.

Jedan od onih kojima to smeta je i legendarni muzičar Zoran Kostić Cane, iz benda "Partibrejkersi".

Zoran Kostić Cane
Zoran Kostić Cane foto: Dragan Kadić

On je za današnje "Novosti" kritikovao način na koji se obeležava Prvi maj.

- Žao mi je što se taj praznik proslavlja uz iće i piće, uz gomilu nereda koji ostaje posle toga. Ražanj i piknik su mi glavne asocijacije. Niko ne pridaje pravo značenje tom prazniku. Zato u meni vlada velika potištenost, jer se Dan rada pretvorio u dan velikog ždranja. Tužno je to - ističe Cane.

foto: Stefan Jokić

Cane je poznat kao veliki zagovornik razvijanja ekološke svesti kod našeg naroda, pa se tako i prošle godine povodom proslave 1. maja osvrnuo na stanje u ekologiji.

Na pitanje zašto se u Srbiji sprovodi ekocid, uništava drveće, betoniraju parkovi i trgovi, frontmen "Partibrejkersa", koji je tada ustao i protiv smeštanja splavova na jezero u Zrenjaninu, odgovorio je:

- Zato što nismo patriote. Da jesmo, ne bismo zasipali svoju zemlju gomilom đubreta i ružnim kućama bez fasada. Srbija u blokovima! Septičke jame u koje bacamo živu sprovođene su blizu izvora pijaće vode. Zaslužujemo ovako da živimo. Ne možemo da se predstavimo boljima nego što jesmo. Naš odnos prema našoj Srbiji je takav da ne zaslužujemo ništa osim onoga što nam se dešava. Jer, ako ne voliš svoju zemlju, pitanje je šta voliš. Ako je hraniš gomilom đubreta, ne paziš na nju i mažeš je sa tonama pesticida, ne zaslužuješ je. Nema drveća, nema vode, nema drveća, čovek ode. Jer je voda sloboda - rekao je Cane.

Bonus video

Željko Vasić čita tvitove o sebi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.