OVA KRALJICA MUZIKE JE PRETEČA ROKENROL NAČINA ŽIVOTA: Dva puta je silovana do svoje 15. godine, navukla se na heroin i umrla u mukama (VIDEO)
Ikona džeza Bili Holidej, Foto: AP

strašna sudbina

OVA KRALJICA MUZIKE JE PRETEČA ROKENROL NAČINA ŽIVOTA: Dva puta je silovana do svoje 15. godine, navukla se na heroin i umrla u mukama (VIDEO)

Kada je imala deset godina silovao ju je sused u siromašnom kraju u kojem je živela. Imala je samo 14 godina kada se preselila u Njujork i tamo je doživela drugo silovanje...

Objavljeno:

"Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći ", napisala je u svojoj autobiografiji Bili Holidej, američka džez pevačica poznata i po imenu Lejdi Dej.

Bili Holidej imala je težak život. Malo ko bi to mogao da ponese na svojim leđima. Kada je imala deset godina silovao ju je sused u siromašnom kraju u kojem je živela. Imala je samo 14 godina kada se preselila u Njujork i tamo je doživela drugo silovanje. Sve to uticalo je na nju da se okrene prostituciji i hapšenje je bilo neminovno.

Neko vreme Bili Holidej provela je u zatvoru, a onda se sve preokrenulo. Prijavila se da radi kao plesačica u jednom klubu, ali gazda nije bio zadovoljan. Ipak, pustio ju je da "otpeva svoje".

"Gosti su tada zaboravili na piće", prisećala se Bili Holidej.

Nova zvezda otkrivena je 1933, ali se potom suočila sa rasnom diskriminacijom u Americi. Na jednom nastupu u Detroitu naterali su je da zacrni lice da je, zbog njene svetle puti, niko ne bi zamenio za belkinju.

Bili Holidej se smatra jednom od najuticajnijih pevačica ne samo na džez već i na pop muziku. Posebno je bila prepoznatljiva po ličnom i intimnom načinu interpretiranja pesama.

Četrdesetih godina je počela da pije, a prvi muž, Džimi Monro uveo ju je u svet heroina. Svu zaradu je trošila na drogu, a 1947. uhapšena je zbog posedovanja heroina. Deset meseci je provela u zatvoru, onda joj je zabranjeno da peva u noćnim klubovima, a to joj je donosilo novac. Usledilo je drugo hapšenje 1949.

Razvela se od Monroa, zaljubila se u dilera, a onda i u mafijaša koji ju je koristio za velike "poslovne" planove. Težak život Bili Holidej, obeležen diskriminacijom, zavisnošću od droga i alkohola i burne ljubavne afere smatraju se nekom vrstom preteče rokenrol načina života.

Sve to dovelo ju je do toga da pedesetih izgubi glas i da poslednje dve godine života provede poročno, uz alkohol i drogu. U bolnicu je primljena 1959, zbog problema sa jetrom i srcem, i tada je ponovo uhapšena. Ispred njene bolničke sobe bili su čuvari. Kada je umrla 17. jula 1959, Bili Holidej je imala 75 centi na računu i 750 dolara koji su bili pričvršćeni za njenu nogu.

Imala je samo 44 godine.

Bonus video

Intervju sa glumcem Milošem Đurovićem

(Espreso.co.rs/ Izvor: Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.