A SAD ADIO je kultna pesma IZ POZNATE SERIJE: Ljubiša Samardžić ju je proslavio, a evo kako je ona nastala! (FOTO)
Pesma je snimljena za potrebe serije "Vruć vetar", Foto: Printscreen/Youtube

otkriveno

A SAD ADIO je kultna pesma IZ POZNATE SERIJE: Ljubiša Samardžić ju je proslavio, a evo kako je ona nastala! (FOTO)

Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom nije čula pesmu "A sad adio"

Objavljeno:

Kultna numera nastala je za potrebe serije "Vruć vetar", a komponovao ju je Vojkan Borisavljević, autor brojnih hitova Zdravka Čolića i Lea Martina.

- Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vjetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu - ispričao je Vojkan jednom prilikom.

On dodaje da ju je za špicu serije otpevao Oliver Dragojević, tad i nikad više.

Pesma je snimljena za potrebe serije 'Vruć vetar
Pesma je snimljena za potrebe serije "Vruć vetar" foto: Printscreen/Youtube

- Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate - rekao je Borisavljević.

On je napisao pesmu za Zdarvlja Čolića "Ljubav je samo reč", kao i čuvenu "Odiseju" Lea Martina.

"A sad adio" je bila hit i van granica Jugoslavije.

- Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pjesme "A sad adio" bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi - dodao je Borisavljević.

Bonus video:

SNIMAK KOJI JE RETKO KO IMAO PRILIKU DA VIDI: Ovako je Dara Bubamara izgledala na koncertu Zorice Brunclik pre 23 godine!

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.