NAJVEĆA TAJNA UDBE: Evo kako smo VRBOVALI ZDRAVKA ČOLIĆA! (VIDEO)
Čola je, prema rečima Velisavljevića, bio "regrut" Udbe, Foto: Printscreen Youtube

ovo niste znali

NAJVEĆA TAJNA UDBE: Evo kako smo VRBOVALI ZDRAVKA ČOLIĆA! (VIDEO)

Jedan od regruta ozloglašene tajne policije bila je i najveća jugoslovenska zvezda, koja nije bila tako jednostavna za regrutaciju

Objavljeno:

Hrvatski portal 24sata.hr svakog dana donosi feljton iz knjige "Krvava ruka Udbe" o zloglasnoj tajnoj policiji za vreme SFRJ, koja je pomoću mnogih doušnika služila i kao sredstvo zastraživanja i terora.

Pre nekoliko godina, internetom se masovno prenosio članak s portala Urbana Srbija, u kome se tvrdilo da je Služba državne bezbednosti kontrolisala jugoslovensku estradu.

Jednu od najspecifičnijih priča ispričao je nekadašnji pomoćnik načelnika Resora državne bezbednosti, Živan Velisavljević, koji je penzionisan početkom 1990. godine po naređenju tadašnjeg predsednika SFRJ

Zdravko Čolić
Zdravko Čolić foto: Espreso

Velisavljević je vodio ovu operaciju pune 22 godine.

Jedan od "regruta" ove ozloglašene policije za vreme SFRJ bio je i Zdravko Čolić, koji nije bio tako jednostavan za regrutaciju.

- Zdravko Čolić bio je izuzetno talentovan izvođač i njega nismo mogli regrutovati tek tako. On nije imao ništa protiv nas, ali nije želeo nikome ništa da duguje.

Ipak, kada je uhapšen u Ohridu zbog razmenjivanja deviza, Velisavljević je u tome video svoju priliku.

- Obišao sam ga u zatvoru u Ohridu i dogovorili smo se za petnaest minuta.

U Velisavljevićevom odeljenju u Resoru državne bezbednosti nastupila je histerija kada su saznali da je Čola regrutovan. A onda se pojavila panika kada su shvatili da su mu potrebne velike hit-pesme. Deo Službe sumnjao je u Kornelija Kovača, pa je odlučeno da cela jugoslovenska pop-scena stane iza Čolića.

Zdravko Čolić
Zdravko Čolić foto: Dragan Kadić

- Napravili smo tajni sastanak jedne noći u Skenderiji. U šest mlaznih aviona RV-a i PVO-a dovezli su sve ključne pop-kompozitore kod nas. Bili su tu Arsen Dedić, Đorđe Novković, Kornelije Kovač, Bojan Adamič, Žika i Radovan iz Zane, Momčilo Bajagić, mali Zlaja Arslanagić iz Crvene Jabuke, Iztok Turk, Jasenko Houra, Jura Stublić, Vlada Divljan, Zoran Lesendrić i mnogi drugi.

- Smestili smo ih u Skenderiju. Sedeli su potpuno nepripremljeni na ono što ih čeka. Onda sam ja izašao za govornicu, osetio sam se kao Tito, i rekao im da je svako dužan da pripremi po jednu pesmu za Čolin povratnički album.

Velisavljević ni danas ne može da sakrije ushićenje.

Ekipa kompozitora potom je vraćena avionima u svoje gradove i započet je rad na pesmama. Međutim, u Službi je zavladala nervoza jer se toliki broj ljudi nije mogao sigurnosno kontrolisati, tako da su na kraju odlučili da ipak Bregović napravi ceo album kako pesme ne bi iscurile u javnost.

- Čolićev povratnički album u jednom trenutku delovao je kao da će biti najveći album u istoriji pop-muzike. Činilo se da će ovo biti za Čolića ono što je "Smile" bio za Beach Boyse, a mi to nismo smeli da dopustimo. Čola je bio potreban Jugoslaviji u tom trenutku, i na kraju je sve rešio Brega.

E sad, sve je ovo super i bajno i krasno, ali naprosto - nije tačno.

Naime, Živan Velisavljević nikad nije postojao. Bar nije postojao agent Udbe koji je vedrio i oblačio jugoslovenskom estradom pod tim imenom.

A zašto su Hrvati naseli na ovu priču? Pa, moraćete da pitate njih. Zabavna jeste, pa se nadamo da smo i vas malo zabavili i razigrali vam maštu.

Bonus video:

IMA LI SRBIJA ČEMU DA SE NADA?! Vučić i Merkel o Kosovu!

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.