Aja Jung u žiriju dva međunarodna takmičenja
Aja Jung, Foto: Stefan Jokić

od 9-15 aprila

Aja Jung u žiriju dva međunarodna takmičenja

Nakon baletskog takmičenja u Atini, Aja Jung će predsedavati žirijem Takmičenja savremenih koreografa u Valensiji, i to 9 i 10 maja

Objavljeno:

Direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, članica je petočlanog žirija 3. Međunarodnog baletskog takmičenja u Atini, koje se održava od 9-15 aprila, 2018. godine.

Takmičenje okuplja učenike profesionalnih baletskih škola i mlade igrače, od 8 do 22 godine starosti, i odvija se po fazama. Od intenzivne pripreme sa inostranim pedagozima baleta, moderne i savremene igre, postavke novog koreografskog materijala, do prvih kvalifikacija, odnosno polufinala, sve do finala i gala ceremonije predstavljanja laureata. Za najvažnija priznanja su vezane brojne stipendije, kako za nastavak školovanja, tako i za dalje usavršavanje u Kini, Francuskoj, Italiji i Rumuniji.

foto: Promo

Međunarodno baletsko takmičenje organizuje Baletski centar iz Atine, i ono se već treću godinu zaredom održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Grčke, a može se direktno pratiti i na trećem kanalu državne grčke televizije ERT. Na ovogodišnjem takmičenju, pored mladih igrača iz Grčke, učestvuju i talenti iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Srbije, Austrije, Slovenije, Nemačke, Italije, ali i Kine i Koreje. Srbiju predstavlja ukupno šest devojčica i jedan dečak, učenici pedagoga Ivanke Lukateli i Marije Janković iz Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru.

foto: Promo

Nakon baletskog takmičenja u Atini, Aja Jung će predsedavati žirijem Takmičenja savremenih koreografa u Valensiji, i to 9 i 10 maja. Festival 10 Sentidos, u okviru koga se održava i istoimeno koreografsko takmičenje ove godine se održava sedmi put po redu, i to od 3 do 20 maja, 2018. Grad Valensija u ovom periodu tradicionalno postaje mesto inovativne scenske ponude španskih i inostranih umetnika. Festival se ove godine održava pod sloganom “Nevidljivo”, a cilj je da objasni nove društvene fenomene, i potvrdi važan glas i ulogu umetnosti u društvenom i političkom životu ljudi. Ideja je takođe da se kroz umetničke sadržaje otkriju nevidljivi delovi grada i skrivena lepota Valensije. U okviru ove festivalske teme će se određivati i pobednici ovogodišnjeg koreografskog konkursa, čije delo mora nositi jasnu i društveno odgovornu poruku, uključujući urbane pejzaže. Nagrade podrazumevaju finansijski podsticaj, odnosno podršku novim produkcijama. Među finalistima takmičenja 10 Sentidos su koreografi iz Španije, Holandije, Nemačke, Slovenije, SAD, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

BONUS VIDEO:

Vlasnica ćevabdžinice skuplja priloge za decu koja nemaju za užinu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.