NEGUJU PRIJATELJSTVO: Za Vakrs je najstariji srpski hor  gostovao na Kipru, OVO je njihov performans (VIDEO)
Prvo beogradsko pevačko društvo, Foto: Print Screen Youtube

svaka čast

NEGUJU PRIJATELJSTVO: Za Vakrs je najstariji srpski hor gostovao na Kipru, OVO je njihov performans (VIDEO)

Bogat istorijat Prvog beogradskog pevačkog društva predstavlja, ujedno, i istoriju duhovnog, nacionalnog i kulturnog izgradjivanja zemlje

Objavljeno:

Prvo beogradsko pevačko društvo na poziv mitropolita Kirinejskog gospodina Hrizostona i sa blagoslovom njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja posetilo je ostrvo Kipar od 24. do 27. marta.

Za Vakrs je ovaj hor je gostovao na Kipru i bio gost srpske pravoslavne crkve i izveo svoj performans, koji možete pogledati ovde:

Inače, Prvo beogradsko pevačko društvo osnovano je na praznik Svetog Vasilija Velikog, 14. januara 1853., u prestonici tadašnje Kneževine Srbije.

Od pevačkog društva, u početku sastavljenog od muških članova, PBPD je vremenom preraslo u svojevrsnu nacionalnu instituciju koja čuva i razvija srpsku muzičku i duhovnu tradiciju.

Bogat istorijat Prvog beogradskog pevačkog društva predstavlja, ujedno, i istoriju duhovnog, nacionalnog i kulturnog izgradjivanja zemlje, objavljeno je na sajtu SPC.

Ovaj najstariji hor u Srbiji pevao je na bogosluženjima, svetim liturgijama, najznačajnijim crkvenim i nacionalnim skupovima u istoriji srpskog naroda.

Dirigenti i horovođe Društva su bili najznačajniji kompozitori i dirigenti Srbije: Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, Josif Marinković, Davorin Jenko, Stanislav Binički, Kosta Manojlović, Stevan Hristić, Miloje Milojević i Milan Milovuk.

Horom su rukovodili i Predrag Milošević, Aleksandar Gavanski, Vojislav Ilić, Svetolik Pašćan-Kojanov, Dimitrije Stefanović, Dušan Miladinović, Georgije Maksimović, Aleksandar Vujić, Luka Gavrilović, Bojan Sudjić, Divna Ljubojević, Vladimir Milosavljević.

BONUS VIDEO: Nećete verovati odakle je Nigor čestitao fanovima najveći hrišćanski praznik

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.