KOALICIONI SPORAZUM ZA ESPRESO: Turbo folk je ogromno  čudovište koje ždere sve oko sebe, šljam od muzike, u kojem je sve ružičasto (FOTO)
Koalicioni sporazum, Foto: Ivica Milošević

kad vam stari panker kaže

KOALICIONI SPORAZUM ZA ESPRESO: Turbo folk je ogromno čudovište koje ždere sve oko sebe, šljam od muzike, u kojem je sve ružičasto (FOTO)

Debilizam je postao sinonim današnje vrednosti, dozvolili smo da nam omladinu debilizuju debili. Ma i sami smo postali debili, ali to jos uvek ne shvatamo, kaže frontmen benda "Koalicioni sporazum"

Objavljeno: 19:43h
Marija Ivetić

Srbijom već decenijama suvereno vlada turbofolk, peva se o ljubomori, zavisti, prevarama, veličaju se materijalne vrednosti, lake žene, niske pobude, sve u svemu, sve se uglavnom svodi na novac i seks. Svako ko sluša takvu muziku ili gleda spotove dotičnih izvođača, stiče utisak da živimo u zemlji dembeliji, zemlji u kojoj se ništa ne radi, a sve što se poželi dolazi samo po sebi.

Živimo u nekoj vrsti matriksa, paralelnog univerzuma gde nam svakoga dana serviraju zavodljive neistine, šarene laže da nam ide sve bolje, pa nam je jedini problem što nas je tamo neka ostavila zbog drugoga. Malo je onih koji se usuđuju da "pljunu" po sistemu i usude se da uzmu crvenu pilulu, odu u zemlji čuda i vide koliko je duboka zečija rupa.

Srećom, pre četiri godine u Gornjem Milanovcu bili smo svedoci povratka "Trule koalicije" na muzičku scenu, ljudi drugačijeg mišljenja, kojima je zajednički duh anti-establišmenta i nepriznavanje kanona, a koje je oformio Predrag Drčelić Skaki i time upsostavio novi pank bend "Koalicioni sporazum".

Rat, krv, smrt, nasilje, beznađe, mrak… Samo su neki od motiva koji se provlače kroz Vaše pesme. Gde je nestala ljubav?

Preokupirani smo svim onim što vidimo oko sebe, to se samo nameće u moje pesme, to je postalo očigledno da ne umemo drugačije da se ponašamo, mislimo i živimo. Šteta je samo što je i ljubav izgubila svoj smisao trpeći sva silovanja i poniženja. Nema ne izgleda da ćemo uskoro izaći iz ovog ludila, ma koliko tražili izlaz ili misleći da posle kiše zasija sunce. Perfidno smo naterani da budemo takvi da samo mislimo o boljem, a ne razmisljamo koliko smo potonuli.

Koja Vaša pesma je u potpunosti autobiografska, ako uopšte takva postoji?

Ni jedna moja pesma nije autobiografska, a u većini se mogu naći. Možda bi bila neka, ali bih morao iz svih da izvučem po nešto, ali opet, ta pesma bi bila čudovišna i verujem da bih se i sam naježio koliko bi strašna bila. Nikada nisam razmišljao da napišem tu pesmu o sebi, a pošteno i ne želim. Pišem pesme o drugima.

Predrag Drčelić Skaki
Predrag Drčelić Skakifoto: Ivica Milošević

Kako kažete u vašoj pesmi, po ulicama šetaju gomile debila, debili izlaze iz automobila, najveći debili se smeju sa ekrana, budući se rađaju skoro svakoga dana. Zanima nas zašto je to tako? U čemu je naš problem?

Pa to je jednostavno. Problem je u nama samima jer smo dozvolili da se debili nalaze svuda oko nas, da debilima ukazujemo poverenje, da ne možemo da ukapiramo da je debilizam postao sinonim današnje vrednosti, da smo dozvolili da nam omladinu debilizuju debili. Ma i sami smo postali debili, ali to jos uvek ne shvatamo. Ponekad se prisetimo da smo imali nešto u sebi, nešto svoje, pre debilizacije, pa pljunemo, ali posle toga izgubimo pamćenje jer se vratimo u debilno stanje.

Vaše pesme govore, pojednostavljeno rečeno, o problemima običnog čoveka, nemaštini, razočaranosti, bezizlaznosti iz sistema u kojem živimo ... Ali koji je najveći problem sa kojim se Vi lično suočavate?

Nema razlike između onoga sto doživljava običan čovek i ja, jer i ja sam običan čovek, gomila mesa i kostiju sa imenom. Možda čak sve to osećam na malo drugačiji način, jer imam sposobnost da to pretočim u stihove i to izbacim da svi čuju, da mi bude lakše. Srodio sam se sa tim.

Koji je Vaš način izlaženja na kraj sa problemima svakodnevnice?

Mislim da sam to već rekao. Opišem sve to što se dešava u nekoliko stihova, pokušavam da budem objektivan, bar ja tako mislim, trudim se da o tome ne razmišljam mnogo jer znam da me sve to čeka već sledeći dan. Nikada isto, nego izmenjeno.

Pank je žilav, dopušta izražaj,  nema formu, bunt je i ne ulepšava vreme u kome živimo
Pank je žilav, dopušta izražaj, nema formu, bunt je i ne ulepšava vreme u kome živimofoto: Ivica Milošević

Vlada uverenje da turbo folk muzika kvari mlade i da podstiče veličanje pogrešnih vrednosti i urušava moral jednog društva. Slažete li se sa takvim tvrdnjama i koje je Vaše mišljenje - kako pank deluje na ljude?

Turbo folk je pobedio, bar za sada. Ogromno je to čudovište koje ždere sve oko sebe. Ali, moje skromno mišljenje je da će to usrano čudovište pojesti i samo sebe. Ničija nije gorela do zore. Hvala Bogu, još ima omladine koja nije potpala pod taj šljam od muzike, kulture, ponašanja itd. Prednost panka je taj što je žilav, što dopušta izražaj, što nema formu, što je bunt i ne ulepšava vreme u kome živimo, nego ga kritikuje, što je u turbo folku drugačije, sve je ružičasto pa i govna sa kojima se mažu.

Dosta toga znamo o Vašem dosadašnjem radu. Međutim, možete li nam reći nešto više o Vašim daljim planovima? Planirate li uskoro neki nastup?

Da li će biti nastupa, ne zavisi samo od nas. Ma, ne guramo se. Planova uvek imam, pa šta bude – bude. Naravno, uvek je puno novih pesama i ideja. Uglavnom radi se, što je najbitnije. Uskoro će i nove pesme.

Da možete, šta biste promenili u Vašoj karijeri. Kajete li se zbog nekih donesenih odluka?

Nikada o tome nisam razmišljao. Znaš onu poslovicu "Posle bitke svi su generali". Šta je bilo, bilo je, izmeniti se ne može. Mislim da se ne kajem ni zbog čega. Mirna mi je glava. Radim ono što hoću i to je to. Vreme polako prolazi i hteo bih da uradim još toga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.