LANA DEL REJ SKINULA PESMU?Posle pričala da je grupa Radiohead tužila, ali istina je da se baš gadno istripovala! (VIDEO)
Foto: Beta/ Dan Steinberg

iskopirala creep

LANA DEL REJ SKINULA PESMU?Posle pričala da je grupa Radiohead tužila, ali istina je da se baš gadno istripovala! (VIDEO)

Danas je procurela informacija da je britanska rock grupa Radiohead odlučila da tuži Lanu del Rej zbog plagiranja

Objavljeno: 17:38h

Radiohead tvrde kako njena pesma "Get Free" nesumnjivo zvuči kao njihov hit iz 1993. godine "Creep".

Lana je na svom Tviter nalogu potvrdila kako je informacija o tužbi istinita, ali tvrdi kako njena pesma nema veze s njihovom.

- Iako znam da moju pesmu nije inspirisala "Creep", Radiohead misli da jeste i traži 100 odsto prihoda - ja nudim 40 odsto od poslednjih par meseci, ali oni pristaju samo na 100 odsto. Njihovi advokati su nepopustljivi, stoga smo zaključili kako ćemo stvar rešiti na sudu - napisala je pevačica.

Međutim, kako prenosi Sky News, grupa Radiohead je odbacila tvrdnje da su podneli tužbu protiv Lane Del Rej zbog kršenja autorskih prava. Predstavnici benda su rekli da nikakva tužba nije podneta i da neće "završiti na sudu".

Dodaju da su razgovarali sa predstavnicima Del Rejove od prošlog avgusta, jer je "jasno da stihovi njene pesme 'Get Free' koriste muzičke elemente koji se nalaze u stihovima pesme 'Creep'".

- Zahtevali smo da se to prizna u korist svih pisaca pesme 'Creep - rekli su članovi benda u saopštenju izdavača Warner/Chappell.

Radiohead još nije komentarisao tužbu, ali ni oni sami nisu bezgrešni. Naime, zbog iste ove pesme Radiohead je već zaradio tužbu: pevači i tekstopisci Albert Hamond i Majk Hazlvud utvrdili su da je pesma Creep ista kao pesma koju su oni napisali za bend iz 60-ih The Hollies - "The Air That I Breathe".

Dvojac je dobio tužbu te je dodat pod autore i dele prihode od pesme s Radiohead - om.

Del Rej je poslednja u nizu slavnih pevača optuženih za plagiranje. Ed Širan se nagodio na sudu s tekstopiscima zbog sličnosti između njegove pesme "Photograph" s pesmom Mata Cardla "Amazing", te je naknadno pridodao autore TLC-ove pesme "No Scrubs" kao autore svog enormnog hita "Shape of You".

Tomu Pitiju i Džefu Lineu pridodate su zasluge za Sem Smitovu pesmu "Stay with me" 2014, dok su 2015. Robin Thick i Farel Vilijams uspešno tuženi i to za 7,4 miliona dolara nakon što je njihova pesma "Blurres Lines" dokazana kao plagijat pesme Marvina Geja "Got to give it up".

Bonus video PRUŽI RUKU: Podelili smo obrok beskućnicima u prestonici

(Espreso.co.rs/ Jutranji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.