EMILIJANO PIKOLI DOLAZI DA NAM DRŽI ČASOVE: Delegacija EU i Beogradski festival igre za usavršavanje mladih igrača
Foto: Promo

majstorski kurs

EMILIJANO PIKOLI DOLAZI DA NAM DRŽI ČASOVE: Delegacija EU i Beogradski festival igre za usavršavanje mladih igrača

Maestro Pikoli će u Beogradu svakodnevno voditi po tri časa klasičnog baleta i repertoara, sa ciljem da deci i mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta

Objavljeno: 10:04h

U susret 15. Beogradskom festivalu igre, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, maestro Emilijano Pikoli iz Italije održaće u Beogradu majstorski kurs od 25. do 29. januara 2018. godine. Majstorski kurs se treću godinu za redom realizuje zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa ciljem podsticanja razvoja i edukacije mladih igrača u Srbiji. Kurs je namenjen različitim uzrastima učenika koji pohađaju profesionalne baletske škole u Srbiji, kao i mladim igračima.

Emilijano Pikoli je diplomirao u Baletskoj školi Opere u Rimu, pod vođstvom Elizabete Terabust. Radio je sa brojnim poznatim pedagozima, uključujući Dereka Dina, Viktora Litvinova i Masima Morikonea. Još za vreme školovanja, ostvario je zapažene uloge u Burnonvilovom „Napulju“, Mjasinovom „Grku Zorbi“, Pistonijevoj „La Stradi“, Prebilovom „Don Kihotu“ i „Krcku Oraščiću“, kao i u koreografijama Maura Bigoncetija i Dereka Dina.

Svoj prvi profesionalni angažman je dobio u Operi u Nici, gde je igrao u koreografijama Frederika Aštona, Džona Kranka i Leonida Mjasina. Svoju karijeru je nastavio u Baletu Opere u Bordou, trupom sa kojim je ostvario brojne turneje po Aziji. Kasnije se priključuje kompaniji Aterbaleto u Ređo Emiliji, u postavkama Morisa Bežara i Fabricija Monteverdea.

Nastupao je često i u Areni u Veroni. Nakon boravka u Italiji, ponovo se vraća u Francusku, i to u Balet Kapitol iz Tuluza, gde je igrao u svim klasičnim produkcijama, ali i u postavkama Jiržija Kilijana, Uve Šolc, Pitera Martinsa, Žorža Balanšina, Hansa van Manena... Godine 2004. dobija francusku državnu diplomu za pedagoga umetničke igre, i počinje da predaje na Konzervatorijumu u Tuluzu, ali i kao gost u drugim evropskim školama.

Takođe je predavao analizu pokreta u osnovnim školama, za decu od 5-10 godina. Tokom 2011. godine, bio je angažovan kao balet majstor za produkcije Amedea Amodija. Iste godine, otpočinje saradnju sa rimskom Baletskom akademijom i postaje direktor baletskog departmana u centru D.A.F., posebno angažovan na kursevima stručnog usavršavanja. Emilijano Pikoli je često član žirija baletskih takmičenja u Italiji i inostranstvu, dok su mnogi njegovi učenici danas igrači u Baletu Opere u Rimu i Baletu Teatra San Karlo u Napulju, ili učenici prestižnih škola.

Maestro Pikoli, će u Beogradu svakodnevno voditi po tri časa klasičnog baleta i repertoara, sa ciljem da deci i mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta kao i najsavremenije trendove evropske baletske škole i savremene scene.

Delegacija EU šesti put zaredom daje podršku Beogradskom festivalu igre koji promoviše razmenu umetnika i pedagoga između Srbije i Evropske unije kao i edukaciju mladih talenata u Srbiji i time podstiče evropske vrednosti poput multikulturalnosti, raznolikosti i solidarnosti između nacija i generacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.