Ako propustite kajaćete se čitav život! NIK KEJV VEČERAS U ARENI! (FOTO) (VIDEO)
Foto: profimedia

remek delo ljubavi i razaranja

Ako propustite kajaćete se čitav život! NIK KEJV VEČERAS U ARENI! (FOTO) (VIDEO)

‚‚Bili smo na čudnom mestu, ali ja napokon izlazim odatle i vidim svetlost koja treperi...Dobro je ponovo svirati.”

Objavljeno: 10:03h

ALL THAT JAZZ! Džezeri, večeras kreće ludilo, neka vam je srećna svetkovina u narednih 5 dana! (VIDEO)

Za ljubitelje dobrog zvuka danas je pravi praznik, u Beogradu se nalazi Nik Kejv koji će nastupiti u večeras u Areni. Šta da očekujete, to već znate i sami, a ovo je mali osvrt na njegova dela, kao malo zagrevanje pred koncert godine.

Nik Kejv i ‚‚the Bad Seeds" će održati ovaj koncert u okviru svoje svetske turneje na kojoj predstavljuju album „Skeleton Tree“ koji se našao na prvim pozicijama brojnih svetskih lista slušanosti, a Gardijan ga je ocenio sa pet zvezdica i opisao ga kao „remek delo ljubavi i razaranja“.

Nik Kejv (Nicholas Edward Cave) rođen je 22. septembra 1957. godine u malom gradu Vraknabel u državi Viktorija u Australiji. Njegova dva brata Tim i Piter, rođeni su 1952. i 1954. godine, a dve godine po Nikovom rođenju, 1959. rodila se i njegova sestra Džuli. Detinjstvo je proveo u Vraknabelu i Vangariti , gradovima u unutrašnjosti Viktorije.

foto: profimedia

Kejvov otac, Kolin, radio je kao profesor engleskog jezika i administrator. Voleo je književnost, a Nikova majka Doun je radila kao bibliotekar. Nik je vaspitavan kao pripadnik anglikanske crkve i od malena je pevao u crkvenom horu u katedrali u Vangariti. Tokom odrastanja, Kejv je počeo da prezire način života u malim gradovima Australije, često je pravio probleme u školi i bio u sukobu da profesorima. Roditelji su ga 1970. godine, zbog takvog ponašanja, poslali u internat srednje škole Kofild u Melburnu.

Kada je imao 19 godina otac mu je poginuo u saobraćajnoj nesreći, njegovoj majci je ova tragična vest saopštena u trenutku kada je plaćala kauciju za Nika, koji je bio u pritvoru zbog provale i krađe. Kejv je kasnije rekao je da je njegov otac poginuo u trenutku kada nije znao šta će sa sobom i da je taj događaj stvorio vakum u njegovom životu, prostor u kome su reči u njegovoj glavi počele da se slažu, dobijaju oblik i svoju svrhu.

1976. godine, po završetku srednje škole, Kejv je počeo da studira slikarstvo na Tehnološkom institutu Kofild, ali je odustao nakon godinu dana i počeo da se intenzivnije bavi muzikom. Negde u tom periodu počela je i njegova zavisnost od heroina. Više od trideset godina kasnije, 28. marta 2008. godine Nik Kejv je dobio titulu počasnog doktora prava na ovom univerzitetu.

„The Boys Next Door“ (1973-1980)

Nik Kejv je upoznao gitaristu Mik Harveja, basistu Trejsi Pjua i bubnjara Fil Kalverta u srednjoj školi Kofild, svi su bili članovi školskog hora. Njihov repertoar je u početku uglavnom obuhvatao propank obrade pesama Lu Rida, Dejvida Bovija, Alisa Kupera, Roksi Mjuzik i Aleksa Harveja.

Nick Cave i ‚‚The Bad Seeds"

Krajem 1983. godine Nik Kejv i Mik Harvej formiraju novi bend „Nick Cave and The Bad Seeds“. Formiranjem ovog benda Kejvova uloga pevača dopunjena je i on Kejv postaje frontmen benda. Istovremeno tekstovi pesama, koji su do tada bili veoma eksplicitni, postaju više lirski i narativni. Uz Kejva i Harveja, u početnoj postavi bili su i gitaristi Biksa Bargeld i Hugo Rejs, dok je bas gitaru i klavir svirao Beri Adamson.

Bend je prvi put nastupio poslednjeg dana 1983. godine pod imenom „Nick Cave - Man or Myth?“ posle čega je usledila turneja na kojoj je bend nastupao pod imenom „Nick Cave and Caveman“, da bi na kraju ipak usvojili ime „Nick Cave and The Bad Seeds“, kao podsećanje na poslednji album prethodnog benda „The Birthday Party“. Pod ovim imenom 18. juna 1984. godine objavljuju prvi album „From Her To Eternity“, a te godine Hugo Rejs napušta bend.

foto: profimedia

Bend u Berlinu do 1990. godine objavljuje još četiri albuma, „The Firstborn Is Dead“ 1985. godine, „Kicking Against the Pricks“ i „Your Funeral, My Trial“ 1986., i „Tender Pray“ 1988., a 1985. godine pridružuje im se bubnjar Tomas Vidler, a godinu dana kasnije i gitarista Kid Kongo Pauers i Roland Vulf.

Početak poslednje decenije dvadesetog veka donosi i velike promene u bendu. Vulf i Pauers napuštaju bend, dolaze basista Martin Kejsi i klavijaturista Konvej Sevidž. Članovi benda kolektivno odlučuju da više ne smeju da upotrebljavaju teške droge i prelaze iz Belina u Brazil.

Godine 1990. objavljuju album „The Good Son“, nakon čega sledi svetska turneja benda. Nakon toga slede albumi „Henry’s Dream“ 1992., „Let Love In“ 1994.,“Murder Ballads“ 1996. i „The Botman’s Call“ 1997.

Ovaj album je značajan prelaz sa dotadašnjih surovih tekstova, na biografske i lične stihove, na stihove o vezi Kejva sa PJ Harvi i Vivijen Karnero.

1994. godine bendu se priključuju violinista Varen Elis i perkusionista Džim Sklavunos.

Po izdavanju albuma „The Botman’s Call“ bend pravi kraću pauzu, zbog neophodne rehabilitacije Nik Kejva prouzrokovane višegodišnjom upotrebom alkohola i heroina. Istovremeno se završava i njegova veza sa Vivijen Karnero.

Bend se sa albumom „No More Shell We Part“ ponovo pojavljuje 2001. godine, a slede albumi „Nocturama“ 2003., „Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus“- dupli album iz 2006. i „Dig, Lazarus, Dig!!!“ 2008.

Nik Kejv je osiim po muzičkoj karijeri poznat i kao književnik, scenarista i povremeno glumac, a ni jedno od njegovih dela nije prošlo nezapaženo.

foto: profimedia

Uz rad sa ‚‚The Bad Seeds", Kejv je od 90-ih izvodio solo turneje pevajući i svirajući klavir uz pratnju Vorena Elisa na violini i harmonici i drugim muzičatima kao basistima i bubnjarima.

O njegovom privatnom životu se mnogo toga zna, a i primetan je jak uticaj određenih životnih dešavanja na muziku. Anita Lejn mu je bila devojka od kraja 70-ih do sredine 80-ih. Nesumnjivo je imala jak uticaj i njegov rad, i često ju je spominjao kao svoju ‚‚muzu", iako je s njim snimila malo pesama, kao što je strofa u obradi Dilanove pesme ‚‚Death Is Not The End" s albuma ‚‚Murder Ballads". Zajedno s njim napisala je naslovnu pesmu albuma njegove grupe, ‚‚From Her to Eternity" iz 1984. kao i tekst pesme ‚‚Stranger than Kindness" sa albuma ‚‚Your Funeral... My Trial".

Anita Lejn i Kejv su prekinuli odnos sredinom osamdesetih nakon čega Kejv počinje vezu s Elizabet Rejker. Nakon završetka debitantskog romana ‚‚I magarica ugleda anđela" (‚‚And the Ass Saw the Angel"). Kratko pre rušenja zida, Kejv se seli iz Zapadnog Berlina u Sao Paulo u Brazilu, gde upoznaje Brazilku Vivijen Karniero. Njihov sin Luk rođen je 1991. a Kejv ima još jednog sina imena Džetro (prema imenu jednom od njegovih omiljenih skupina Jethro Tull) koji živi s majkom u Australiji.

Tokom 90-ih imao je i kratku vezu sa P. J. Harvi koja je nadahnula dobar deo albuma ‚‚The Boatman's Call". Tada upoznaje i današnju suprugu, britansku manekenku Suzi Bik. Tokom 1998. i 1999. Kejv se posvećuje rehabilitaciji od dvadeset godina zavisnosti od heroina i alkohola.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.