ROĐENDAN ANSAMBLA KOLO! 69 godina postojanja biće proslavljeno koncertom u SAVA CENTRU!
Foto: Jelena Janković

velika svečanost

ROĐENDAN ANSAMBLA KOLO! 69 godina postojanja biće proslavljeno koncertom u SAVA CENTRU!

Godišnjim gala koncertom u Sava Centru 15. maja Ansambl KOLO obeležava 69. godina postojanja
Objavljeno:

Godišnjim gala koncertom u Sava Centru 15. maja Ansambl KOLO obeležava 69. godina postojanja. Publici će se predstaviti brižljivo izabranim i marljivo spremanim programom u unapređenoj produkciji sa svežim režijskim konceptom i pred prepunom salom, jer je koncert rasprodat!

Umetnička sezona pod nazivom „Energija tradicije“ bila je ispunjena raznolikim, čestim i intenzivnim nastupima kao što su: prvo internacionalno otvaranje sezone u Banjaluci, koncert „Simfonija tradicije“ sa Simfonijskim orkestrom i Horom RTS-a, koncerti sa tamburaškim orkestrom…

foto: Jelena Janković

Do kraja sezone im predstoji zajednički koncert sa bugarskim Ansamblom „Filip Kutev“ 24. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu kojim obeležavaju Dan slovenske pismenosti, celovečernji koncerti po Srbiji, učestvovanje u programu jubilarnih 50. Homoljskih motiva, kao i turneja po Crnoj Gori.

Na programskom planu osveženje predstavlja sve prisutniji pevački repertoar, jer publika nije navikla da obraća pažnju na sjajne pevačke kapacitete Ansambla KOLO. Vrednim radom, usavršavanjem i obnavljanjem pevačkog repertoara predstavljaju se u novom svetlu.

Ova sezona je bila specifična i po implementaciji teorijsko-naučnog pristupa materijalu koji neguju, izradi aplikacije za nominaciju „KOLO-tradicionalna igra u Srbiji“ za UNESKOVU listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva zajedno sa Fakultetom muzičke umetnosti i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Povezali su se sa obrazovnim, naučnim i teorijskim institucijama u zemlji i inostranstvu, obrazovali kadar i ojačali instituciju. Sve to ih čini ravnopravnim partnerom, ne samo u oblasti izvođačke umetnosti.

foto: Jelena Janković

Svi problemi na koje nailaze spadaju u domen rešivog, kažu nam iz Ansambla KOLO, osim jednog zbog kojeg stagniraju i koji im ograničava napredak, a to je – prostor. Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO već 69 godina nema svoj prostor, kako za vežbanje, tako i za čuvanje bogatog fundusa kostima, kreativno, ali i administrativno delovanje.

Na pragu su 70. rođendana i za razliku od svih profesionalnih ansambala u regionu, pa i svetu, jedini su bez svoje zgrade. Možda 2018. godina bude prekretnica za narednih 70 godina uglednog Ansambla KOLO.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.