POLITIKA, NEPRAVDA, ODLASCI SA SCENE, PRETNJE: Nijedna Evrovizija nije imala toliko skandala kao ona u Zagrebu 1990. godine! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

Rock me Baby

POLITIKA, NEPRAVDA, ODLASCI SA SCENE, PRETNJE: Nijedna Evrovizija nije imala toliko skandala kao ona u Zagrebu 1990. godine! (VIDEO)

Evrosong je te 1990. održan po 35 put, u Zagrebu, u dvorani "Vatroslav Lisinski", godinu dana pošto je grupa Riva, pesmom "Rock me Baby", pobedila
Objavljeno: 14:13h

SVE O LEGENDARNOM ĐURĐEVDANU! Pesma koja je nastala iz PONOSA I INATA, a u FILMOVIMA je obožavaju! (VIDEO)

Prošlo je 28 godina otkako je grupa Riva 1989. donela prvu i jedinu pobedu Jugoslaviji na izboru za pesmu Evrovizije, i 27 godina otkako je bivša država bila domaćin popularnog muzičkog takmičenja.

Evrosong je te 1990. održan po 35 put, u Zagrebu, u dvorani "Vatroslav Lisinski", pošto je godinu dana ranije grupa Riva, s pevačicom Emilijom Kokić i pesmom "Rock me Baby", pobedila na takmičenju u Švajcarskoj. U Zagrebu je Jugoslaviju tog 5. maja 1990. predstavljala Tatjana Matejaš Tajči, koja je otpevala pesmu "Hajde da ludujemo" i osvojila sedmo mesto.

Tajčina numera bila je jedna od retkih koja nije nosila političku poruku, pošto su pesme sa ovakvim temama obeležile Evrosong u Zagrebu. Tada su pesme slavile pad Berlinskog zida i evropsko jedinstvo, a tu poruku najupečatljivije je preneo Italijan Toto Kotunjo u pesmi "Insieme" (Zajedno). Toto je sam komponovao i napisao pesmu koja je tada odnela pobedu.

Drugo mesto delili su predstavnici Francuske i Irske. Jedna od favoritkinja bila je Francuskinja Džoel Ursul, koja je nastupila kao prva crnkinja iz Francuske na Evrosongu. Pevala je o rasnoj diskriminaciji u pesmi "White and Black Blues".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.