ŠTA ČITATI U JANUARU? Kineski SAJBERPANKER, presmešni nemački ANTIGLOBALISTA i naslednik UMBERTA EKA
On je prvi kineski autor koji se oprobao u sajberpank žanru romanom „Kina 2185“, Foto: Profimedia

dobro štivo

ŠTA ČITATI U JANUARU? Kineski SAJBERPANKER, presmešni nemački ANTIGLOBALISTA i naslednik UMBERTA EKA

Klingova oštroumna zapažanja usmerena su na ekonomiju, zakon, ksenofobiju, ljudske odnose, bezbednost i vladu

Objavljeno: 13:04h

Zubato sunce, proleće usred januara - zimska ili prolećna jakna, čaj ili kafa, rokenrol ili džez?

Izbora je mnogo, kao i mogućnosti, ali ako se pitate šta čitati tokom ovog meseca i šta bi najviše moglo da odgovara aktuelnoj atmosferi, onda imamo spreman odgovor. Ili više njih.

Knjige
foto: Profimedia

S obzirom na okolnosti, svim nam dobro dođe malo otklona od aktuelne stvarnosti, pa, recimo, naučna fantastika deluje kao savršen izbor za novogodišnje i božićne praznike u doba korone.

Vrela kafa ili čaj, omljeno ćebe i duboki uron u svet koji je vaskrsao iz mašte veštog pripovedača.

Kod nas je nedavno objavljen prevod sjajnog romana nemačkog pisca i stendap komičara Marka-Uvea Klinga - "Kvalitilend" (Laguna). Reč je duhovitom pogledu na blisku budućnost u kojoj dominiraju mašine. Međutim, ta budućnost, iako tehnološki savršena, daleko je od idealne, jer i mašine pate od problema koji su svojstveni ljudima - dronovi pate od straha od letenja, a borbeni roboti od posttraumatskog stresnog poremećaja. Kling se podsmeva hiperkapitalističkom društvu koje želi da nam proda tehnološku distopiju kao savršenu stvarnost, svet u kojem je odgovor na svaku našu želju, čak i onu najuvrnutiju - OK!

Klingova oštroumna zapažanja usmerena su na ekonomiju, zakon, ksenofobiju, ljudske odnose, bezbednost i vladu. On ne štedi nikoga i sa divnom brutalnošću otkriva koliko je Kvalitilend blizu našoj stvarnosti, kaže se u jednoj recenziji, dok druga pruža konkretniji uvid: Luda vožnja kroz apsurdnu hiperkapitalističku distopiju.

Elem, možda se najbolja preporuka za ovu knjigu nalazi upravo na njenom početku:

Želimo vam nezaboravne doživljaje u zemlji Sabine Mehatroničarke i Valtera Čistača (među srednjim staležom najomiljenijeg rep dueta dece- nije u kojoj živimo). U zemlji Skarlet Zatvorenice i njenog brata blizanca Roberta Zatvorskog Čuvara, najnepobedivijih jahača borbenih robota ovog stoleća. U zemlji Klaudije Velike Zvezde, najseksepilnije žene svih vremena. U zemlji Henrika Inženjera, najbogatijeg čoveka na svetu. Dobrodošli u zemlju superlativa. Dobro došli u Kvalitilend!

Ako ne volite naučnu fantastiku ili distopiju sa previše humora, onda vam preporučujemo jednog nesvakidašnjeg autora koji je postao veliki hit širom planete. Reč je o kineskom autoru Liju Cisinu, koji je u rodnoj zemlji već živa legenda. Devet puta je osvojio nagradu Galaxy (najprestižniju kinesku književnu nagradu za naučnu fantastiku), potom Hugo nagradu 2015. za roman „Problem tri tela“ (prvi je kineski autor ovenčan ovim priznanjem), a 2017. i Locus nagradu (za treći deo trilogije „Problem tri tela“), kada je bio nominovan i za nagradu Nebula.

On je prvi kineski autor koji se oprobao u sajberpank žanru romanom „Kina 2185“, objavljenom 1989. godine. Liju navodi da su na njegov rad najviše uticali Džordž Orvel i Artur Klark.

Knjige
foto: Profimedia

Prošle godine Laguna je objavila njegov hvaljeni roman "Problem tri tela", a sada je stigao i nastavak u vidu - "Mračne šume". Cisinovo pisanje je na prvi pogled malo komplikovano, ali u isto vreme i hipnotičko. On veoma vešto tka priču u koju uvlači čitaoca, koji na kraju, kao po pravilu, bude omađijan njegovim delom i jedva čeka izlazak narednog. Cisin je, praktično, literarni narkotik, koji, na svu sreću, ne nanosi nikakvu štetu organizmu. Baš naprotiv.

Elem, zamislite da je čitav univerzum jedna šuma kojom krstare nebrojeni, bezimeni predatori. U toj šumi preživljavaju oni koji su neprimetni, a civilizacija koja otkrije svoje postojanje postaje lak plen. Zemlja se razotkrila. Predatori dolaze.

Poslednja preporuka nije naučna fantastika, ali bi, na neki način, i mogla biti. Reč je o trileru engleskog autora Roberta Herisa "Drugi san". Heris je već poznat kao sjajan pisac "napetih" romana, naročito onih sa istorijskom podlogom poput "Minhena" i "Konklave". Ovoga puta, radnju smešta u 1468. godinu. Mladi sveštenik Kristofer Ferfaks stiže u zabačeno selo na jugozapadu Engleske kako bi sahranio parohijskog prethodnika. Parohijani ga ne dočekuju raširenih ruku. Sumnjaju da stari sveštenik nije umro prirodnom smrću i povezuju njegovu smrt sa nestalim knjigama i kostima pronađenim u blizini. Da li ga je zbog svoje opsesija prošlošću izgubio život?

Ako ste voleli "Ime ruže" Umberta Eka, onda će vam se dopasti i ova knjiga, koju je nahvalio i slavni Stiven King: "Jednom rečju: sjajno. U dve reči: neodoljivo štivo. U tri reči: kupite je sutra. U četiri: a još bolje danas.".

Bolja preporuka od Kraljeve verovatno i nije potrebna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/D.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.