UMRO JOSIP ŠENTIJA: Bio je NAJBLIŽI Tuđmanov SARADNIK i tvorac HRVATSKE RATNE PROPAGANDE
Nakon višestranačkih izbora 1990. postao je prvi direktor Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), Foto: Printscreen

smrtni slučaj

UMRO JOSIP ŠENTIJA: Bio je NAJBLIŽI Tuđmanov SARADNIK i tvorac HRVATSKE RATNE PROPAGANDE

Po povratku u Hrvatsku, kao učesnik nacionalno-demokratskog pokreta Hrvatskoga proleća, postao je član Izvršnoga veća Sabora

Objavljeno:

Josip Šentija, novinar, publicista i prvi direktor Hine umro je u nedelju uveče u 89. godini, nakon što mu je iznenada pozlilo.

Josip Šentija (Brnaze, 15. marta 1931.) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1972. Novinarstvom i publicistikom počeo se baviti 1949.

Od 1962. bio je direktor Radio Zagreba te je učestvovao u pokretanju II. i III. programa. Smenjen 1967. zbog podrške Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, potom je bio dopisnik Radio-televizije Zagreb iz Rima.

Po povratku u Hrvatsku, kao učesnik nacionalno-demokratskog pokreta Hrvatskoga proleća, postao je član Izvršnoga veća Sabora (1971.–72.), a nakon njegova gušenja isključen je iz javnog života.

Od 1972. radio je kao urednik u Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža, bio je glavni urednik Opće enciklopedije (I–IX, 1977.–88.).

Nakon višestranačkih izbora 1990. postao je prvi direktor Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) 1990.–91., potom je kratko vreme bio savetnik predsednika Republike 1991.

Prevodio je s engleskoga i italijanskoga publicistička i istorijska dela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.