UMRLA ANĐELKA MARTIĆ: Oproštaj od LEGENDARNE UREDNICE, sve nas je ZADUŽILA svojim DELOM
Posle rata objavljuje knjige pripovetki za decu, Foto: Printscreen

in memoriam

UMRLA ANĐELKA MARTIĆ: Oproštaj od LEGENDARNE UREDNICE, sve nas je ZADUŽILA svojim DELOM

U književnosti se javila za vreme II. svetskog rata

Objavljeno:

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 97. godini preminula Anđelka Martić, hrvatska književnica i prevoditeljka.

Rođena je u Zagrebu 1. maja 1924. Dugo godina delovala je kao slobodna umetnica, a bila je zaposlena i kao novinarka u Omladinskom borcu, Vjesniku i Narodnom listu, urednica u listu Pionir te glavna urednica časopisa Radost i izdavačke kuće Naša djeca.

foto: Printscreen

U književnosti se javila za vreme II. svetskog rata, u kojem je aktivno učestvovala u partizanskom pokretu kao borkinja i ratna dopisnica objavljujući crtice i pesme. Najznačajnija je predstavnica hrvatske ratne proze za decu.

Posle rata objavljuje knjige pripovetki za decu, uglavnom ratne tematike (Mali konjovodac i druge priče, 1951; Bjelko, 1951). Njeno se prozno stvaralaštvo može podeliti na ratno, autobiografsko i prozu s elementima fantastike. Autora je i tekstova za dvestotinjak slikovnica. Prevela je i više dela sa slovenskog (Bevk, Šega, Vandot, Brenkova, Seliškar…).

Najbolje joj je delo kraći roman Pirgo (1953) o prijateljstvu petogodišnjega dečaka i laneta koji dele sudbinu u ratnom vihoru. Jednostavna, hronološki koncipirana fabula napisana je u prvom licu i ispričana emotivno i lirski obojenim jezikom. Lik dečaka je blizak mladim čitaocima od kojih se ne izdvaja svojim emocionalnim i psihičkim svojstvima (potreba za ljubavlju, prijateljstvom, strah pred ratnim zbivanjima, strepnja pred opasnošću), što ga je učinilo uverljivim i omiljenim.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.