HTELA JE DA SE UDA I SKRASI, A POSTALA JE NAJVEĆA BUNTOVNICA ROKENROLA: BIOGRAFIJA Dženis Džoplin na SRPSKOM
Prvi prestup Dženis Džoplin bio je taj što je, kao mlada belkinja, rano uvidela snagu bluza, Foto: Printscreen

HTELA JE DA SE UDA I SKRASI, A POSTALA JE NAJVEĆA BUNTOVNICA ROKENROLA: BIOGRAFIJA Dženis Džoplin na SRPSKOM

Bila je osetljiva i željna toga da se uda i skrasi

Objavljeno: 12:28h

Dženis Džoplin je ušla u legendu kao drska, strasna duša osuđena na propast zbog bola koji je stvorio jedan od najizuzetnijih glasova u istoriji roka. Ali na stranicama knjige, sada i u prevodu na srpski u izdanju Lagune, „Dženis: Njen život i muzika“ autorka Holi Džordž-Voren donosi jasan i dubok uvid u život žene koja nije bila definisana samo patnjom.

foto: Promo

Dženis je bila perfekcionista: strasna, učena muzičarka koja je rođena sa talentom, ali je isto tako izvanredno marljivo radila na njegovom razvoju. Ona je bila žena koja je pomerala granice pola i seksualnosti mnogo pre nego što je to bilo društveno prihvatljivo. Bila je osetljiva i željna toga da se uda i skrasi – ali nije mogla, ili nije htela. Bila je Teksašanka koja je čeznula da umakne iz Teksasa, ali nikad nije bila u stanju da sasvim pobegne.

Biografija Dženis Džoplin koju je napisala Holi Džordž Voren – sa tom privilegijom da ima pristup kompletnoj dokumentaciji kao i članovima porodice i bivšim saradnicima velike pevačice – donosi detaljnu, slojevitu priču o umetnici kojoj je bilo suđeno da uspe, i koja nas je napustila prerano, baš u trenucima kada se činilo da će uspeti da se sa tim ogromnim uspehom izbori“, kaže Goran Skrobonja, prevodilac knjige.

foto: Printscreen

Prvi prestup Dženis Džoplin bio je taj što je, kao mlada belkinja, rano uvidela snagu bluza, muzike koja se mogla naći samo na opskurnim pločama i u krčmama duž zalivske obale Teksasa i Luizijane. Ali i pre toga, ona se isticala u svom konzervativnom naftaškom rodnom gradu. Bila je muškaračica koja je ujedno gajila intelektualnu radoznalost, slikala i imala rasno progresivne stavove.

Koliko god mislili da znamo o Dženis, pronaći ćemo u ovoj knjizi nove zanimljivosti i pojedinosti i upotpuniti sliku o Džoplinovoj koja je postala idol brojnih generacija ljubitelja roka, bluza i soula“, ističe Skrobonja.

foto: Printscreen

Krajnje intimna biografija „Dženis: Njen život i muzika“ predstavlja Dženis kao kraljicu rokenrola, kao komplikovanu buntovnicu, kao muzičku predvodnicu koja je kršila pravila, kompleksan portret izuzetne umetnice koja je konačno dobila biografiju kakvu zaslužuje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.