BIO JE ZVEZDA, ŽENE SU MU SE NUDILE, A ON JE MORAO DA PIJE DA BI TO PODNEO: Na današnji dan umro je DŽEK KERUAK
Keruak je preminuo 1969. od ciroze jetre, kao alkoholičar usamljenik, u 48. godini, uzaludno pokušavajući da zaintersuje Marlona Branda za filmsku adaptaciju svog hita., Foto: Printscreen

Čudna priča

BIO JE ZVEZDA, ŽENE SU MU SE NUDILE, A ON JE MORAO DA PIJE DA BI TO PODNEO: Na današnji dan umro je DŽEK KERUAK

Žene su mu se nudile ‘na tanjiru’. Bio je ‘selebriti’ što mu je veoma teško palo. Morao je da pije pre izlaska među ljude

Objavljeno: 11:46h

Na današnji dan 1969. umro je čuveni američki pisac kanadskog porekla Džek Keruak. Imao je svega 47 godina. Žan Luj Keruak, poznat kao Džek Keruak, najpoznatiji je romansijer bitničkog pokreta pedesetih godina 20. veka (knjige: "Na putu", "Podzemljaši", "Doktor Saks", "Anđeli pustoši").

Bivša devojka Džojs Džonson vodećeg romanopisca bit generacije Džeka Keruaka otkrila je pre skoro osam godina detalje njihove veze i njegovo bizarno ponašanje nakon sticanja slave u svojoj knjizi "Glas ti je sve: Usamljena pobeda Džeka Keruaka".

foto: Printscreen

Džojs je imala 21 godinu kad je 1956. upoznala 34-godišnjeg Keruaka. „Džek nije imao gde da živi i nije imao novca. Pošto sam bila mlada spisateljica sa stanom u vlasništvu, Alen Ginzberg nam je organizovao sastanak naslepo”. U vezi su bili dve godine.

Mislila sam da nikada neću upoznati nekoga ko je živeo sa više apsolutne slobode... Sa potrebom da se stalno kreće, kao da je, ako bi se zadržao negde predugo, iscrpljivao sadašnjost prevelikim utapanjem u nju”.

Džojs kaže da je Keruakovo francusko kanadsko poreklo obogaćivalo njegovu prozu i pružalo mu jedinstvenu viziju autsajdera u SAD. Međutim, on je sa mukom radio na usavršavanju svog engleskog jezika.

foto: Printscreen

Govorio je kanadskim dijalektom francuskog i engleski je zapravo bio njegov drugi jezik... Uvek je pokušavao da nađe engleski ekvivalent franuskoj reči koja mu je bila u glavi... Čitajući ‘Na putu’ mogu da prepoznam francuske elemente na sve strane".

Pri tom, njegovo „spontano” pisanje knjige je zapravo bio „dugotrajan proces... svaki pasus je morao da bude ‘poema’”.

Govorilo se da Keruak piše prozu slobodom džez muzičara, kršeći pravila gramatički nesavršenim rečenicama koje je oblikovao zvukom.

Nakon uzastopnih odbijanja izdavačkih kuća, roman je objavljen u SAD 1957. i od tada je tamo prodat u pet miliona primeraka. Keruak je postao senzacija ali je „Na putu” razorio njegovu vezu sa Džonsonovom. „Žene su mu se nudile ‘na tanjiru’. Bio je ‘selebriti’ što mu je veoma teško palo. Morao je da pije pre izlaska među ljude”.

Kadar iz Filma 'Na putu'
Kadar iz Filma "Na putu"foto: Printscreen

Keruak je preminuo 1969. od ciroze jetre, kao alkoholičar usamljenik, u 48. godini, uzaludno pokušavajući da zaintersuje Marlona Branda za filmsku adaptaciju svog hita.

Kadar iz Filma 'Na putu'
Kadar iz Filma "Na putu"foto: Printscreen

Frensis Ford Kopola je „namirisao” filmski potencijal knjige ali ona je tek 2012. godine preneta na veliko platno u režiji Valtera Saleša, uz Kopolu kao izvršnog producenta.

foto: Printscreen

Rebeka Jeldam, jedna od producentkinja, kaže da se mladi i danas povezuju sa pričom. „Svako je čita kroz prizmu trenutka u kome živi i kroz sopstveno iskustvo. Knjiga je veoma savremena”.

BONUS PESMA:

DŽEK KERUAK BIBLIJA (završni odlomak)

foto: Printscreen

64 Mirisao sam cveće u dvorištu, i kad ustadoh duboko udahnuh a krv jurnu u moj mozak i ja se trgoh obamro na leđima u travi. Osetio sam se bio onesvestio, ili umirao, oko Šezdeset sekundi. Moj sused me video ali je pomislio da sam se ja upravo iznenada bacio u travu da bih uživao u suncu. Za vreme tog jednog momenta nesvesti ugledah zlatnu besmrtnost. Ugledah nebo. .. >Zlatna<< je poticala od sunca u mojim očnim kapcima a >besmrtnost< od moje iznenadno-trenutne vizije kad sam ustao da sam upravo bio tamo odakle sve to dolazi i gde se sve to vraćalo . . . Kad mi se ponovo vratila svest osećao sam se tako bedno da sam imao telo i misao iznenada otelotvorene Ja čak nisam imao telo i misao i ništa se nikada nije desilo i sve je u redu zauvek i zauvek i zauvek. O hvala ti hvala ti hvala ti 65 Ovo je prvo učenje o zlatnoj besmrtnosti 66 Drugo učenje o zlatnoj besmrtnosti je da nikad nije postojalo prvo učenje o zlatnoj besmrtnosti. U to budite uvereni

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.