KNJIŽEVNA NAGRADA ''BILJANA JOVANOVIĆ'' DODELJENA NENADU MILOŠEVIĆU
Foto: Željko Belinić

poezija

KNJIŽEVNA NAGRADA ''BILJANA JOVANOVIĆ'' DODELJENA NENADU MILOŠEVIĆU

Nenad Milošević (1962, Zemun) radi kao urednik u Redakciji dokumentarnog programa Televizije Beograd. Objavio je osam knjiga pesama: Pospanost (1992), Umanjenja (1996), Jureći u raj (2000), Mesta (izbor iz poezije, 2004), Pesme sa Save i Dunava (2005), Time Code (2009), Vode i vetrovi (2012) i Pesme iz limba (2019).

Objavljeno: 13:01h

Nagrada "Biljana Jovanović" za 2019. koju dodeljuje Srpsko književno društvo godinu sinoć je uručena Nenadu Miloševiću za zbirku poezije "Pesme iz Limba".

U obrazloženju navedeno je da Nenad Milošević u poeziji pripoveda, a njegova poezija nastaje kao pokušaj da se realnom svetu udahne duša i da se čitaocima pokaže put ka izlazu iz limba i ka smislu.

Milošević je rekao da je počastvovan što je dobio nagradu koja nosi ime Biljane Jovanović, čije je prijatelje upoznao i sa kojima je razgovarao o njenom stvaralaštvu i da ga nagrada obavezuje da bude "ličan i neustrašiv pred zahtevima slobode".

"Gde bi stigla srpska književnost da se tako kao Biljana otvorila prema životu. Biljana je pisac koji piše ono što biste vi voleli da pišete kada biste bili pisac. Nisam je upoznao, ali sam ubeđen da bismo odmah postali prijatelji", rekao je Milošević.

Poeziju Nenada Miloševića možete čitati ovde

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.