PRIZNANJE ''MATIĆEV ŠAL'' dobila je Lena Volgin za zbirku pesama "Cvet u jami"
Foto: Printscreen Facebook/Aleksandra Gvozdenović

poezija

PRIZNANJE ''MATIĆEV ŠAL'' dobila je Lena Volgin za zbirku pesama "Cvet u jami"

Lena Volgin je pseudonim Aleksandre Gvozdenović, rođene 1996. godine u Kruševcu.

Objavljeno: 16:43h

Nagrada "Matićev šal", tradicionalne 39. književne manifestacije "Matićevi dani", dobila je zbirka pesama "Cvet u jami" Lene Volgin u izdanju "Skripta Internacional" iz Beograda.

Lena Volgin je pseudonim Aleksandre Gvozdenović, rođene 1996. godine u Kruševcu.

Reč je o nagradi za najbolju prvu knjigu pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27. godina, po oceni žirija na čijem je čelu bio književnik Zoran Bognar iz Beograda.

Pošto je autorka knjige bila sprečena da dođe, direkorka Narodne biblioteke Ljiljana Ðorđević nagradu, koja se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, diplome i novčanog iznosa, uručila je njenoj sestri.

Obrazlažući odluku žirija, Bognar je istakao da je na konkurs stiglo 30 knjiga, a u "najužem izboru za nagradu, bili su i naslovi: "Kroz visoku travu" Maše Živković, "Unutrašnje nevreme" Katarine Pantović, "Ikar i Mesije" Pavla Zeljića, "Cvet u jami" i "Ako kažem može postati istina" Ane Radučević.

"Cvet u jami" nagradu je dobila većinom glasova, istakao je Bognar.

Kroz knjigu "Cvet u jami" Lena Volgin beskompromisno rastura kanone metafora i sintagmi, između simbola i večnosti, termina i bola, zna vezu između tek rođenog deteta i smrti zmije, cveta u jami i sobi duše, suštine i svesti i versičkoj dinamici boja, dok svaka reč kopni, jer život je iznutra i tvrdnja nije više presudnija od uzvišene samouništive efimanijske semenke iz koje klija ne samo jednoznačnom asocijativnošću osmeh i kikot srećnog Jude, istakao je o knjizi Bognar.

Recezent knjige je Radivoj Šajtinac, sadrži 39 pesama i štampana je u 2.000 primeraka.

Pre uručenja nagrade, održan je naučni skup o životu i delu Matića, na temu "Uvek prisutni Matić" a manifestacija završava večeras, otvaranjem ižložbe umetničkih radova nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, pod nazivom "Matiću u čast".

Izložba će biti otvorena u 19 sati u galeriji Zavičajnog muzeje "Horeum Margi Ravno" u Chupriji.

"Matićevi dani" održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a počeli su 9. septembra u organizaciji Narodne bibioteke "Dušan Matić" u Ćupriji.

Posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku, diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.