POČELI 39. ''MATIĆEVI DANI" u Ćupriji - jedna od najvažnijih poetskih svečanosti u Srbiji
Foto: Wikimedia Commons/Petar Milošević/Espreso

POEZIJA

POČELI 39. ''MATIĆEVI DANI" u Ćupriji - jedna od najvažnijih poetskih svečanosti u Srbiji

Jedna od najvažnijih pesničkih manifestacija u Srbiji, Matićevi dani, održava se po 39. put u rodnom gradu velikog pesnika i esejiste Dušana Matića, Ćupriji, od 9.-13. septembra.

Objavljeno: 17:01h

Tradicionalna književna manifestacija 39. "Matićevi dani", posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dusanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji, otvoreni su danas u Narodnoj biblioteci u ovom gradu.

Manifestaciju je, u dvorištu biblioteke, otvorila direktorica Narodne biblioteke "Dušan Matić" u Ćupriji, Ljiljana Đorđević, a manifestacija će trajati do 13. septembra.

"Matićevi dani" se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

Svečanom otvaranju manifestacije, pored brojne publike koja je nosila maske, prisustovao je i predsednik opštine Ćuprija, Jovica Antić.

Posle pozdravne reči Ljiljane Đorđević, učenice Gimnazije čitale su Matićevu pesmu "More" na srpskom i francuskom jeziku, a u muzičkom delu programa učestovali su Jelena Stanojević - Kačavenda, sopran i Predrag Kačavenda, bariton.

U okviru svečanog otvaranja, profesorica na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Milanka Todić, održala je predavanje na temu "Supruga, muza, umetnica: žena u beogradskom realizmu", a upriličena je i izložba bibliotečke građe o nadrealizmu u Srbiji".

Centralna svečanost biće priređena 13. septembra, na rođendan Matića, kada će biti uručena nagrada "Matićev šal" za najbolju prvu zbirku pesama pesnika do 27 godina starosti nastalu između dve manifestacije, po oceni žirija na čijem je čelu pesnik i esejista Zoran Bognar. U okviru uručenja nagrade nastupiće polaznici Škole za muzičke talente Ćuprije.

Ove godine na konkurs za "Matićev šala", izjavila je gospođa Đorđević, knjige je poslalo 30 pesnika, među kojima je i jedan iz Bugarske. Ime dobitnika, dodala je ona, biće saopšteno na dan dodele.

Pre dodele nagrade, 13.septembra, u Narodnoj biblioteci biće održan naučni skup - okrugli sto, na temu "Uvek prisustni Matić" a učestvuju Zoran Bognar, dr Snežana Nikolić, dr Slobodana Lazarević, Gojko Božović i dr Predrag Jašović.

U Zavičajnom muzeju "Horeum Margi Ravno" biće otvorena izložba "Matiću u čast", umetničkih dela nastalih prema motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, sa konkursa "Matiću u čast".

U okviru "Matićevih dana", sutra će u osnovnim školama Ćuprije biti održan po jedan čas srpskog jezika i književnosti, posvećen Matiću, pod nazivom "Dušan Matić - školama u pohode - u slavu poezije i Dušana Matića", a u letnjoj bašti biblioteke, kviz za učenike viših razreda pod nazivom "Šta znaš o Matiću" i premijera filma "Matić i ja".

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.