ŠTA SE DESILO SA PRAVILOM "KO IZLAZI IMA PREDNOST"?
Foto: Shutterstock/royalty free

kultura ophođenja

ŠTA SE DESILO SA PRAVILOM "KO IZLAZI IMA PREDNOST"?

Šta se u Srbiji desilo sa pristojnošću? Da li sunovrat pristojnosti u međusobnom ophođenju u našem društvu ima veze sa najezdom rijalitija?

Objavljeno: 18:42h
Vladimir Marković

Može li kultura postojati tamo gde nema pristojnosti? Iako pristojnost naoko deluje kao formalnost, u njenoj osnovi je ipak poštovanje drugog ljudskog bića. Kada se u jednoj zajednici poštovanje drugih ljudskih bića odbacuje na svakom institucionalnom nivou, to se prenosi i u privatne živote ljudi i u njihovo ophođenje prema svojim sugrađanima. U takvoj zajednici, koja svesno odbacuje pristojnost, kultura više nema šta da traži.

Postoji celi niz pisanih i nepisanih pravila pristojnosti koja su decenijama i vekovima uređivala ophođenje među ljudima. Mnoga od njih su iz razumljivih ili barem prihvatljivih razloga prestala da postoje - na primer, pravila džentlmenskog ponašanja prema damama iščezla su zbog borbe feminističkog pokreta za jednakost među polovima.

Jedno od osnovnih pravila kućnog vaspitanja kojem je svaki roditelj u našoj zemlji naučio svoje dete glasi: ko izlazi iz neke prostorije ima prednost nad onim ko u nju ulazi.

Kako smo onda došli do toga da se nigde u Srbiji ne može izaći iz prodavnice, pošte, banke, tržnog centra, autobusa, ulaza u stambenu zgradu ili bilo kog drugog javnog prostora jer neko navaljuje na vrata ne obazirući se na to da li ima onih koji žele da izađu? Kako se to osnovno pravilo pristojnosti u današnjoj Srbiji preokrenulo u svoju suprotnost? Svi znamo šta je pristojno uraditi kada se nađemo pred ulazom u neki javni prostor - propustiti ljude koji izlaze, ali postala je prava retkost sresti nekoga ko to pravilo poštuje.

Zašto?

Nepristojnost je u Srbiji strahovito uzela maha od trenutka kada su rijalitiji preoteli televizijske programe i postali glavni vaspitači kako dece i omladine tako i odraslih. Zapravo su pre svega odrasli pod uticajem svojih heroja iz rijalitija shvatili da ih pristojnost nije nikuda odvela u životu i da je bolje da je se otarase. Divljaci bolje prolaze, kako u "Zadruzi", tako i u saobraćaju i na ulici i u svakoj drugoj situaciji. Navaljuj, razvaljuj, pretiči preko pune linije, ne propuštaj pešaka, ne ukazuj prednost ni onome ko izlazi, i sigurno ćeš pobediti u rijalitiju zvanom Život.

Pa, nećeš.

Život pre ili kasnije kazni onog ko ne poštuje pravila. Pravila nisu slučajno tu, već su plodovi hiljadugodišnjeg ljudskog iskustva življenja u zajednici, i postoje zato što je dokazano da je za sve najbolje i najproduktivnije da postoje i da se poštuju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.