MEMOARI BUBNJARA GRUPE TALKING HEADS: Ako upoznate Dejvida Brna, shvatićete da nemate na čemu da mu zavidite
Talking Heads: Dejvid Brn, Kris Franc, Tina Vejmaut i Džeri Harison, Foto: Discogs

intervju

MEMOARI BUBNJARA GRUPE TALKING HEADS: Ako upoznate Dejvida Brna, shvatićete da nemate na čemu da mu zavidite

Bivši bubnjar grupe Talking Heads u svojoj novoj knjizi otkriva mnoštvo detalja o spornom, često konfliktnom odnosu sa frontmenom.

Objavljeno: 15:17h

Sam bend Talking Heads, često je bivao u senci šašavog pevača, neobičnog ponašanja i njegovih razigranih stihova. Međutim, prema memoarima Krisa Franca, jednog od suosnivača i bubnjara grupe, Brnova dominantna figura nije nus-produkt npr. nesagledivog talenta, već je to čista ljubav prema slavi, sujeta, ego i pohlepa.

Kris Franc i Tina Vejmaut
Kris Franc i Tina Vejmautfoto: Discogs

“Na trenutke deluje kao da se on ne može izboriti sa tim”, kazao je Franc u telefonskom intervjuu za Gardijan. “Njegova je moždana aktivnost tako uvezana, da nije svestan gde se on završava a počinju drugi ljudi. On jednostavno ne može da zamisli da postoji neko važniji od njega.”

Franc zatim nastavlja o tome kako je Brn često preuzimao sve zasluge za pesme u čijem je stvaranju učestvovao podjednako svaki član benda. To je posebno radio na štetu basistkinje Tine Vejmaut (koja je istovremeno i Francova supruga). U isto vreme, autor memoara "Remain in Love" je više nego zahvalan zbog nesvakidašnje prilike da bude deo alhemijskog stvaralaštva grupe Talking Heads. U knjizi sa osetnim ponosom opisuje artističke domete benda, koji je, po njegovim rečima, bio toliko vizionarski, da je lansirao post pank, čak pre nego što se i sam pank desio.

Osim zanimljivosti iz braka sa Vejmautovom, koji traje već 42 godine, u knjizi možemo pronaći brojne komične priče o Peti Smit, Lu Ridu, Ramonsima, Brajanu Inu, itd. Memoari pokrivaju i nastanak revolucionarnog Tom Tom Club, zajedničkog benda Franca i Vejmautove.

Uprkos unutrašnjim nesuglasicama, Talking Heads je imao kontinuitet u radu neupitnog kvaliteta. Njihov album "Naked" iz 1988. je odmah prepoznat kao remek delo. Međutim, Franc se priseća poslednjeg sastanka benda koji se desio 1991. godine, kada je razdraženi Brn vikao na ostale članove, kao i ranije implicirajući da je bendu došao kraj. Obično bi ga ostatak grupe ignorisao, čekajući da se "ohladi" i bez problema bi nastavljali sa radom. Ipak, ovog puta je zaista bio kraj.

Danas bivši članovi komunikaciju sa Brnom svode samo na neophodne poslovne stvari. Poslednji put su se videli 2003. godine. Za sve to vreme od raspada benda, samo se jedna stvar promenila: način na koji Dejvid Brn sebe prezentuje u javnosti. Od nezainteresovanog čudaka, transformisao se u toplog i pozitivnog šarmera. “Sada me podseća na gospodina Rodžersa (popularni američki televizijski lik),” tvrdi Franc kroz smeh. “Tačno je da mu se imidž promenio. Ali naši zajednički prijatelji me uveravaju da je on ostao isti. Mislim da je jednostavno shvatio da će pomoću meda uhvatiti više pčelica".

Osvrćući se na njihovu burnu istoriju, Franc deluje prilično objektivno i opisuje dešavanja bez imalo gorčine. On navodi da nikada nije bio ljubomoran na konstantni uspeh bivšeg kolege iz benda. "Verujte mi, kada biste poznavali Dejvida Brna, shvatili biste da nemate na čemu da mu zavidite", završava Kris Franc.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.