Budžet za kulturu mora biti veći
Foto: Beta / Milan Obradović

Opšta kultura

Budžet za kulturu mora biti veći

Uz sve poteškoće, kulturni život u Srbiji igrao je važnu ulogu. Zatekli smo budžet za kulturu koji je varirao godinama, gore – dole, a ni danas situacija nije drastično bolja.

Objavljeno: 16:33h

Taj budžet je dovoljan da se pokriju mnoge potrebe kulturnog života, da se finansiraju brojne ustanove i manifestacije iz oblasti kulture i informisanja. Čitav kulturni život u Srbiji funkcioniše dobrim delom zahvaljujući suštinskoj finansijskoj pomoći Ministarstva kulture – rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, na konferenciji za medije povodom predstavljanja rezultata rada Ministarstva kulture i informisanja u prethodne četiri godine danas u Klubu poslanika. Ipak, on je dodao i da je neophodno shvatiti da budžet za kulturu, bez sektora informisanja, mora biti jedan odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kao jedan od uspeha rada ministarstva; Vukosavljević je istakao otvaranje renoviranih zdanja i obnovljenih postavki Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja.

Prema njegovim rečima, u poslednje četiri godine bilo je bezbroj aktivnosti na domaćem planu, kako u Beogradu tako i u unutrašnjosti Srbije, ali i aktivnosti na regionalnom planu, Evropi i globalnom planu. Vukosavljević je primetio i to da su sve te aktivnosti zahtevale veliki posvećeni rad relativno malobrojnog Ministarstva kulture.

– Situacija u oblasti kulture je bila složena kada smo mi preuzeli taj resor. Bilo je brojnih pitanja za rešavanje, bilo je nekih dobrih stvari solidno strukturisanih i funkcionalnih, bilo je stvari koje nisu bile dobre, nezavršena rekonstrukcija dva naša velika muzeja – Muzeja savremene umetnosti Narodnog muzeja – konstatovao je Vukosavljević.

On je između ostalog u uspehe Ministarstva uvrstio i decentralizaciju kulturne politike i finansiranje potreba kulture po gradovima i manjim mestima u zemlji, kao i digitalizaciju. Ministar se osvrnuo i na medije.

– Svega jedna televizija, javni servis, istinski je posvećen kulturi, druge televizije jedva da je imaju, a kada je reč o pisanim medijima situacija je slična – primetio je on i dodao da se nekoliko uticajnih dnevnih listova, koji se na malo prstiju jedne ruke mogu prebrojati, imaju raznovrsne i kvalitetne rubrike koje se bave kulturom i pitanjima iz oblasti kulture, a da ostali u tome oskudevaju, ali je zato na sajtovima situacija nešto bolja.

Vukosavljević je istakao i to da je pandemija korona virusa donela udarac svim sektorima, pa tako i sektoru kulture i da je zato budžet morao da bude smanjen.

– Srbija je, u skladu sa svojim budžetom i ekonomskim položajem, finansijama, intervenisala, pogotovu kada je reč o pomoći samostalnim umetnicima. Ta pomoć je došla u pravi čas – kazao je Vukosavljević zaključivši da su prethodne četiri godine bile prožete radom ali i poteškoćama.

espreso.co.rs/danas.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.