DO PAKLA I NAZAD - Domaći strip o Prvom svetskom ratu, veliki izdavački uspeh malih izdavača iz Zaječara i Leskovca
Foto: Promo

domaći strip

DO PAKLA I NAZAD - Domaći strip o Prvom svetskom ratu, veliki izdavački uspeh malih izdavača iz Zaječara i Leskovca

Niz kratkih priča koje prate junake Velikog rata, koje je započeo pokojni Leskovčanin Nikola Mitrović Kokan, završile su njegove kolege i objavile album u njegovu čast.

Objavljeno: 16:42h

Album Do pakla i nazad, priča strip scenarista Marko Stojanović, omaž je započetom i nikada završenom projektu strip crtača Nikole Mitrovića, po kome škola stripa u Leskovcu nosi ime.

foto: Promo

Pričama su, kaže, pokriveni Sarajevski atentat, ulazak Austrougarske vojske u Srbiju, bitke na Ceru, Mačkovom kamenu i Kolubari, odbrana Beograda, povlačenje preko Prokletija, proboj Solunskog fronta i povratak u Srbiju.

U albumu imamo sve junake Prvog svetskog rata, a u završetak ovog projekta našeg poznatog strip crtača učestvovale su kolege iz čitave zemlje poput Slobodana Ivkova, Dražena Kovačevića, Jovana Stojanovića, Branislava Keraca i drugih – kaže Stojanović.

foto: Promo

Ideja je bila, priča Stojanović, da se sačuvaju Mitrovićeva dela, a album sadrži crteže na temu Prvog svetskog rata koji ranije nisu objavljivani.

Inače, album prati i izložba stripa, kaže Stojanović, koju čini deo objavljenih crteža iz albuma, koju je videla publika u više gradova Srbije.

foto: Promo

Strip album izdalo je Narodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara u saradnji sa Udruženjem ljubitelja stripa i pisane reči "Nikola Mitrović Kokan" iz Leskovca.

Strip crtač Nikola Mitrović Kokan živeo je i radio u Leskovcu. Bio je koautor jednog od najpoznatijeg stripa na ovim prostorima Mirko i Slavko. 1995. godine pokrenuo je Leskovačku školu stripa koja danas nosi njegovo ime.

I nagrada za najboljeg strip crtača, ilustratora, scenaristu i teoretičara, koja se dodeljuje od 1998. godine na Balkanskoj smotri mladih strip autora koja se održava u Leskovcu, nosi Kokanovo ime.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.