U Ćupriji raspisan konkurs za izradu murala Dragoslava Mihailovića
Foto: RTS screenshot

konkurs

U Ćupriji raspisan konkurs za izradu murala Dragoslava Mihailovića

Ustanova kulture u Ćupriji raspisala je u saradnji sa opštinom konkurs za izradu murala sa likom književnika Dragoslava Mihailovića, koji je otvoren do 1. septembra.

Objavljeno: 16:49h

U saopštenju te ustanove se navodi da je period za realizaciju izabranog murala je od 15. do 30. septembra, a na konkursu mogu učestvovati umetnici pojedinci ili umetnički kolektivi.

Pobednički rad izabraće stručni žiri, dok će autor izabranog rešenja po realizaciji murala biti nagrađen sa 250.000 dinara.

Mural će biti naslikan na stambenoj zgradi na ulazu u Ćupriju iz pravca Jagodine, površile 36 kvadratnih metara. Ustanova kulture raspisala je taj konkurs sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa i promovisanja ličnosti koje su, kako se navodi, primer svim građanima Srbije i čiji život i delo govore umesto njih.

„Dragoslav Mihailović je bio, jeste i ostaće ličnost kojom se Ćuprija, uz pesnika Dušana Matića, najviše ponosi. Zato je mural Dragoslava Mihailovića ne samo dug koji građani Ćuprije imaju prema ovom velikom piscu, već i prilika da pokažemo svima kakve su titanske ličnosti potekle iz ovih krajeva“, navodi se u saopštenju.

Detaljnije o uslovima konkursa, formularima i lokaciji za oslikavanje murala na veb stranici www.uk.cuprija.rs.

Književnik Dragoslav Mihailović je rođen 17. novembar 1930. godine u Ćupriji, a smatra se jednim od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka.

NJegova dela su u nekom momentu zabranjivana, a sada su neka deo školske lektire, „Petrijin venac“ i „Kad su cvetale tikve“.

Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti i dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja.

Uskoro će se po Mihailoviću nazvati ulica, koja će biti pešačka zona u centru Ćuprije, u kojoj su trenutno radovi na rekonstrukciji.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.