Nagrada Niša za najbolju knjigu za decu Sonji Ćirić i Dejanu Aleksiću
Foto: Espreso

Dečija kultura

Nagrada Niša za najbolju knjigu za decu Sonji Ćirić i Dejanu Aleksiću

Nagrada Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade za 2019. godinu ravnopravno je dodeljena Sonji Ćirić za roman "Neću da mislim na Prag", u izdanju Lagune iz Beograda, i Dejanu Aleksiću za zbirku pesama "Drama u podrumu gospođe Joje", u izdanju kuće “Imam ideju” iz Kraljeva.

Objavljeno: 17:41h

U konkurenciji 41 knjige iz 2019. godine, koliko je stiglo na konkurs, u uži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađenih, i knjige “Ptica na vetar” Vesne Aleksić i "Rođen kao zmaj" Dragana Hamovića, obe u izdanju “Pčelice” iz Čačka.

Nagrađeni roman Sonje Ćirić “Neću da mislim na Prag”, kako je istakao žiri, nežna je, iskrena i nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja.

“Spisateljica vešto i krajnje suptilno,kroz jednu ( ali veoma važnu) životnu epizodu glavne junakinje, prikazuje čitavu lepezu ključnih socioloških odnosa (pa i iskušenja) u odrastanju, i to čini sa majstorskom lakoćom: bez suvišnih obrazlaganja, bez patetike, ali sa pažljivo odmerenom naivnošću sa kojom vera i nada u dobro, ljubav i bolju sutrašnjicu tek dobija smisao. Duh nove, tzv. Zed generacije, kroz neminovnu dominaciju savremenih sredstava komunikacije u svakodnevici tinejdžera i sleng koji ga prati, naravno da je prisutan, ali nijednog trenutka ne remeti literarni sklad, niti mu autorka ni za tren ne dozvoljava da ovlada u pripovedanju”, naveo je žiri, koji su činili pesnik i ilustrator Peđa Trajković (predsednik), profesorka književnosti i bibliotekarka Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović.

Za knjigu Dejana Aleksića “Drama u podrumu gospođe Joje” žiri je istakao da je šaljiva poema u kojoj u potpunosti dolazi do izražaja autorova “zanatska pesnička virtuoznost i beskrajni niz duhovitih dosetki koje proizilaze jedna iz druge”.

“Oslanjajući se i na svog provereno dobrog (i za utisak o knjizi vrlo značajnog) likovnog saradnika K. Milovanovića, Aleksić se ovoga puta opredelio za love story trećeg doba, birajući likove čiji spoj sam po sebi stvara komičnu situaciju. Istovremeno, pesnik otvara još jedan ‘kolosek’ priče koji čitavo delo treba da oboji njegovim prepoznatljivim nonsens šaradama i veštim ‘žongliranjem’ rečima i metaforama u čemu, kao i uvek, uspeva u potpunosti. I ovom knjigom Dejan Aleksić se potvrđuje kao jedan od malobrojnih pravih i značajnih sledbenika Duška Radovića, što, s obzirom na motive uspostavljanja i istorijat ove nagrade, uopšte nije bilo nebitno”, naveo je žiri, koji je odlučio o dobitnicima jednoglasno.

Nagrada je dodeljena četvrti put, a čine je plaketa i novčani iznos. Svečano će biti uručena u Gradskoj kući u Nišu tokom juna, u organizaciji Niškog kulturnog centra.

Sonja Ćirić dobila je za knjigu “Neću da mislim na Prag” i književnu nagradu “Politikinog zabavnika” za najbolje delo namenjeno mladima. Diplomirala je na grupi za Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a radi kao novinarka i urednica u nedeljniku “Vreme”. Objavila je i romane: “Prilagođavanje je bele boje”, “Jedva čekam sutra”, “Naša sjajna igra” i “Roman u mojoj glavi”.

Dejan Aleksić, pesnik i stvaralac književnih dela za decu, objavio je deset pesničkih, jednu knjigu drama i više od 20 knjiga za decu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a dobitnik je gotovo svih značajnijih književnih nagrada za poeziju: “Vasko Popa”, “Meša Selimović”, Zmajeve nagrade Matice srpske, “Branko Miljković”, nagrade SANU iz Fonda “Branko Ćopić”, “Miroslav Antić”, “Risto Ratković”, Prosvetine nagrade, Matićevog šala, Brankove nagrade... Za dramu “Vina i pingvina” dodeljena mu je 2010. godine Pekićeva stipendija.

Kao autor knjiga za decu, zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu. I u toj oblasti nagrađivan je važnim priznanjima - dvostruki je dobitnik nagrada “Politikinog zabavnika” i “Neven”, te nagrade Sajma knjiga u Beogradu, “Plavi čuperak”, “Rade Obrenović”, Zlatno Gašino pero, Dositejevo pero, nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja “Mali princ” i “White Raven”.

Aleksić je bio gost brojnih književnih festivala i sajmova u inostranstvu, a radi kao glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti “Povelja” u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

Bonus video:

espreso.co.rs/SEEcult.org


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.