AUTOBIOGRAFIJA KARLA GUSTAVA JUNGA
Foto: Wikipedia

PREDLOG ZA ČITANJE

AUTOBIOGRAFIJA KARLA GUSTAVA JUNGA

Oko 400 stranica autobiografije pravi su priručnik mudrosti za vreme koje stvari zahvata po površini i koje svoj smisao vidi u glavnoj krilatici potrošačke civilizacije: „Upotrebi i baci”. Piše: Milka Lučić / Politika

Objavljeno: 17:20h

Arhetip, kolektivno nesvesno, individuacija jesu pojmovi koje često čujemo i u govoru koji ne pretenduje na veliku naučnost. Upotrebljavamo ih a da i ne razmišljamo kako se do njih došlo, ko ih je uobličio i dao im značenje bez kojeg bi danas bile nerazumljive, ili bar teško razumljive, pojave na individualnom i kolektivnom društvenom planu.

Za njihovo tumačenje i razumevanje najzaslužniji je švajcarski psihijatar, jedan od najvećih umova 20. veka Karl Gustav Jung (1875–1961). Objavljivanje autobiografije oca analitičke ili kompleksne psihologije na našem jeziku koju je pod naslovom Sećanja, snovi, razmišljanja kroz razgovore s Jungom uobličila njegova učenica Anijela Jafe, u tom smislu više je od rutinskog izdavačkog posla (izdavač je „Atos”, a prevodilac Dubravka Opačić Kostić). Kroz analizu sopstvenih vizija i snova, kroz poniranje u tamne predele svesti, Jung je otkrio ne samo svoj lični put sazrevanja, put individuacije, da upotrebimo njegov izraz, nego i mogući put za svakog onog ko se ne zadovoljava gotovim odgovorima već traga za njihovim smislom unutar svoga Ja i sveta i prirode koji ga okružuju.

Oko 400 stranica autobiografije pravi su priručnik mudrosti za vreme koje stvari zahvata po površini, koje ne voli da se udubljuje, čija su božanstva sasvim drugačija od Jungovog i koje svoj smisao vidi u glavnoj krilatici potrošačke civilizacije: „Upotrebi i baci.” Od prvih sećanja na detinjstvo, školovanje i studiranje, razumevanje svojih snova, odnosa prema Frojdu, čiji je najpre bio učenik a kasnije otpadnik, do suočavanja sa nesvesnim i traganja za odgovorima o životu posle smrti, Jung na stranicama svoje autobiografije izlaže jedno od najznačajnijih i najuzbudljivijih putovanja kroz istoriju, prošlost, sadašnjost i budućnost naše civilizacije. Kažemo budućnost, jer samo celovita, zrela ličnost, čiji put izlaže Jung, može da se uhvati u koštac sa problemima ovog raspamećenog, ludog sveta.

(Iz knjige „Predlog za čitanje”, objavljene 2000. godine u izdanju Čitališta Biblioteke grada Beograda)

Bonus video:

espreso.co.rs/politika.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.