Poduhvat majstora stripa Alekse Gajića i "Makonda": Leva i desna knjiga
Foto: Makondo

strip

Poduhvat majstora stripa Alekse Gajića i "Makonda": Leva i desna knjiga

Moja dela, već svojim pakovanjem, treba da ostave utisak šašavila. Piše: M. Mirković / Novosti

Objavljeno: 16:46h

Još jedan kreativni iskorak našeg majstora devete umetnosti Alekse Gajića, ali i poduhvat izdavačke kuće "Makondo" koja se hrabro hvata ukoštac sa izazovima plasiranja nesvakidašnjih izdanja, od sledeće nedelje biće dostupan u knjižarama. Posle minijaturnog stripa o preobimnoj birokratiji, te "Pljosnatog stripa" i onog "ukoričenog" u drvenu divot-kutiju, pred nama je "Leva knjiga, desna knjiga" koja, po rečima autora, predstavlja nastavak njegovog kreativno-likovno-narativnog istraživanja.

- Ovo je peta knjiga mog neobavezno terapijskog dela stvaralaštva - priča Gajić. - Nema se šta novo reći, sem da se sve raspalo. Moji pokušaji da se koliko-toliko držim neke forme, ovde su propali. Ovo je izbor ilustracija iz moje dve sveščice i još pet različitih mini-kolekcija ilustracija. Takođe, ima ovde i "traženih" radova, u kojima mi je dopuštena autorska sloboda, te tako spadaju u ovaj lični izbor. Razlog je što se u proteklih četiri godine, posle izlaska "Pljosnatog stripa" nakupilo pregršt crteža na raznoraznim papirima i kartonima po kojekakvim kutijama. Paralelno sa tim ispunjavao sam i svoje sveske. Kad sam nedavno završio drugu, shvatio sam da je vreme da se podvuče crta na ovaj period rada.

Cenu, kako veli autor, još ni sam ne zna, "ali knjiga izgleda skupo", dok izdavači tvrde da je i posle silnih Aleksinih iskoraka ovaj uspeo da bude - najzanimljiviji do sada.

Zašto baš "Leva knjiga, desna knjiga"?

- Eksperiment u štamparstvu mi je uvek bio interesantan. Kako osmisliti nešto čudno a da je to moguće tehnološki umnožiti u tiražu? Takođe, moje autorske stvari, već svojim pakovanjem treba da ostave utisak ludila i šašavila, jer sadržaj i jeste takav. Imao sam knjigu uvezanu šrafovima, pljosnatu, minijaturnu, a ovde konkretno, trik je u tome što su ovo zaista dve knjige - jedna je zalepljena na levu koricu, a druga na desnu koricu, pa mogu da se zajedno posle zaklope. U desnoj su vertikalne ilustracije i šale, a u levoj horizontalne.

Kada je o tematici reč, Aleksa otkriva da su se u novoj knjizi našli radovi koji su nastali tehnikom mentalnog automatizma ("Počnem, pa onda gde me odvede, nekako završim"), i objašnjava:

- To mu dođe kao neki likovni džez. Nekad ispadne dobro, nekad ispadne "nešto". I ovo izdanje može da se ubroji u terapijsku fazu. Ne znam na kom principu radi, ali ja se osećam bolje. Same teme ne sadrže nikakvo nasilje, zlo, tugu, nesreću, ja se držim svog eteričnog optimizma i naravno humora.

MINI-MONOGRAFIJA

Izdavači smatraju da je delo "Leva knjiga, desna knjiga"svojevrsna monografija o Gajiću, sazdana od onoga što je godinama unazad "crtkao" i čime je popunjavao svoje sveske.

- Ovo bi moglo da se nazove, nekom mini-monografijom, jer izbor zahvata zaista širok spektar stvari koje sam radio u prethodnih pet godina - slaže se i autor.

espreso.co.rs/novosti.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.