Strip sa margine: Nova imena srpske strip scene
Foto: Promo

strip

Strip sa margine: Nova imena srpske strip scene

Kada čitate stripove i kada se divite crtežu, tušu, scenariju, dijalozima i dugim segmentima koji čine jednu strip priču, da li ste se ikada pitali gde su i kakve priče pišu i ilustruju umetnici iz vašeg mesta?

Objavljeno: 23:13h

Da li ste se ikada pitali koliko talentovanih umetnika radi posao strip autora perfektno, na vrhunskom nivou, kao i vaši omiljeni crtači i scenaristi, koji su takođe i u vašoj blizini, a da vi pojma nemate da oni postoje?

Izdanje izdavačke kuće Presing iz Mladenovca, koje je uredila redakcija specijalizovanog, informativnog portala Strip Blog, “Strip sa margine” objavilo je radove baš tih autora. Radove umetnika Novice Milivojevića, Nebojše Remeljeja, Srđana Jerkovića, Miloša Simića, Jelene Vučkovitć, Ivana Veljkovića, Darka Bogdanova, Ivice Sretenovića, Marka Serafimovića, Ismeta Erdića, Aleksandara Anđelkovića, Marka Stojanovića, Jovana Bratića, Predraga Ikonića, Vanje Urukala, Zdravka Kneževića, učenica Osnovne škole Kaonik i Nevene Marković, donosi prvi broj izdanja “Strip sa margine”.

foto: Promo

Kao što je već nagovešteno, “Strip sa margine” donosi radove neafirmisanih autora, ali i nepoznate, kratke stripove poznatijih autora. Svi radovi odišu kreativnošću, domišljatošću, a cela knjiga obiluje različitim stilovima crtanja, pripovedanja i dočaravanja stvarnosti kroz kvadratiće.

Od karikaturalnih prikaza izvrnute svakodnevice autora Novice Milivojevića, koji su toliko autentični, da će, verujemo, taj stil postati više nego prepoznatljiv, a u rangu je velikih karikaturista francusko-belgijske škole stripa, preko nezgoda umetnice Jelene Vučković, pa sve do psihodeličnog “Vučjeg ponosa” autora Vanje Urikala Onirika i ironične podsvesti blek metalaca Nevene Marković.

Stilovi crtanja prelaze iz karikaturalnih, psihodelični andergranud, pa sve do realističnih crteža.

Za potrebe ove zbirke stripova, prikupljena je ekipa iz regiona, takoreći sa prostora bivše Jugoslavije.

Strip je štampan na kvalitetnom papiru, sa mekim koricama, na 60 strana, A4 formata.

Kako je urednik izdanja, Miloš Simić napisao u svom kratkom uvodniku za izdanje, namera stripa je bila da se istaknu autori koji nisu afirmisani, uz minimalni angažman poznatih autora, od kojih su neki (malobrojni) uključeni u zbirku samo kako bi se bolje istakli radovi drugih umetnika koji su nepoznati, a radili su na istom stripu, uz svo poštovanje i zahvalnost tim autorima na pomoći i saradnji.

Na kraju svakog izdanja nalaze se biografije umetnika čiji se stripovi nalaze u prvoj knjizi “Strip sa margine”.

Ova zbirka je svojevrsan dokument nepoznatih i neotkrivenih strip talenata regiona.

Bonus video:

espreso.co.rs/danas.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.