Nenadu Miloševiću nagrada Biljana Jovanović za 2019.
Foto: Printscreen

Domaća književnost

Nenadu Miloševiću nagrada Biljana Jovanović za 2019.

Nagrada “Biljana Jovanović” za 2019. godinu dodeljena je Nenadu Miloševiću za knjigu poezije “Pesme iz limba” (Kulturni centar Novog Sada, 2019), čija subverzivnost, kako je naveo žiri, proizlazi iz njene spremnosti da se suoči sa stvarnošću bez iluzija, ali i bez netrpeljivosti - njena lepota je u prevazilaženju svega što nas kao ljude razdvaja.

Objavljeno: 22:19h

“Kroz ‘Pesme iz limba’ Nenada Miloševića promiče pola veka naše istorije: prelomni politički događaji postaju datumi u privatnom životu pesničkog subjekta, mešajući se čak i u smrt njegovog kućnog ljubimca. Iskustvo postojanja je stoga raslojeno: živimo li zaista na talasu prolaznosti, okruženi onima koje volimo i poštujemo, ili u svetu bez pamćenja i bez budućnosti, u limbu, gde su nepomirljive ideološke paradigme u stvari naporedne”, naveo je u obrazloženju žiri, koji je odlučio većinom glasova, a činili su ga: Snežana Božić, Katarina Pantović, Aleksandar Kostadinović, Đorđe Pisarev i Vesna Trijić (predsednica).

foto: Printscreen

U najužoj konkurenciji bio je i roman “Boldvin” Milice Vučković (LOM, Beograd, 2019), saopštilo je 22. aprila Srpsko književno društvo, koje dodeljuje nagradu “Biljana Jovanović” u slavu književnice i antiratne aktivistkinje Biljane Jovanović (1953-1996).

U užem izboru bio je i roman “Otkako sam kupila labuda” (Arhipelag, Beograd) Tanje Stupar Trifunović, zatim “Usta bez kapaka” (Kontrast, Beograd) Gorana Korunovića i “Bangladeš: manifest kvantumizma” Enesa Halilovića (Građanski forum, Novi Pazar), a u konkurenciji je bilo ukupno 152 naslova poezije, proze, eseja i drame, koja su objavljena tokom 2019. godine.

Nagrada “Biljana Jovanović” ustanovlјena je 2005. godine radi afirmacije književnih vrednosti koje su bile deo autentičnog književnog govora Biljane Jovanović - modernog i urbanog senzibiliteta i duha pobune protiv malograđanskog morala, konvencija i normi, tabua i zabrana svih vrsta, društvenih i književnih.

Dosadašnji dobitnici su: Srđan Valјarević za knjigu “Dnevnik druge zime” (za 2005. godinu), Danica Vukićević za knjigu poezije “Luk i strela” i Ibrahim Hadžić za pesničku knjigu “Nepročitane i nove pesme” (za 2006. godinu), Nemanja Mitrović za knjigu “Bajke sa Venere” i Uglјeša Šajtinac za knjigu “Vok on!” (za 2007. godinu), Jelena Lengold za knjigu priča “Vašarski mađioničar” (za 2008. godinu), Milena Marković za knjigu pesama “Ptičije oko na tarabi” i Slobodan Tišma za roman “Quatro stagioni” (za 2009. godinu), Vladislava Vojnović za knjigu poezije “PeeMeSme” (za 2010. godinu), Srđan Srdić za zbirku priča “Espirando” (za 2011. godinu), Ivančica Đerić za roman “Nesreća i stvarne potrebe” (za 2012. godinu), Zvonko Karanović za knjigu “Kavezi” (za 2013. godinu), Oto Horvat za roman “Sabo je stao” (za 2014. godinu), Svetislav Basara za roman “Anđeo atentata” (za 2015. godinu) i Žarko Radaković za roman “Kafana” (za 2016. godinu) i Mirjana Mitrović za roman “Helena ili o nemiru” (za 2017) i Zoran Pešić Sigma za knjigu “Biće sve u redu” (za 2018).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.