Čileanski pisac Luis Sepulveda preminuo od korone u Španiji
Foto: EPA

koronavirus

Čileanski pisac Luis Sepulveda preminuo od korone u Španiji

Poznati pisac preminuo je u bolnici u severnoj Španiji, šest nedelja nakon što je saznao da je pozitivan na koronavirus. Imao je sedamdeset godina.

Objavljeno: 16:21h

Pisac bestselera i aktivista koji je veliki deo života proveo u egzilu u Evropi, hospitalizovan je 25. februara nakon što je osetio simptome po povratku sa književnog festivala u Portugalu. Porodica je tada zamolila da se detalji njegove bolesti i lečenja, osim činjenice da je u kritičnom stanju, ne iznose u javnost.

"Zdravstveni radnici su dali sve od sebe da mu spase život, ali nažalost nisu uspeli" izjavio je Adrian Barbon, predsednik asturijske regije, u kojoj je pisac živeo proteklih 20 godina.

Sepulveda je rođen 1949. u Ovalu, severno od Santijaga u Čileu, i već kao mladić je postao politički aktivan, pridruživši se prvo čileanskoj komunističkoj omladini, a zatim socijalistima.

Za vreme Pinočeovog režima je bio zatvoren na dve i po godine i mučen. 1977. je napustio Čile i putovao po svetu, pre nego što se nastanio u Evropi, gde je naučio tečno da govori francuski, italijanski i engleski.

Međunarodnu slavu je stekao kasnih osamdesetih prvim romanom "Starac koji je čitao ljubavne priče". Nakon toga je napisao još dvadesetak romana, hronika, priča i dečijih knjiga.

Poznata po svojoj blagosti, jednostavnom humoru i slikama uobičajenog života u Latinskoj Americi, njegova dela su prevedena na brojne jezike.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.