Nagrada "Meša Selimović" pripala Vladimiru Pištalu za knjigu Značenje džokera
Foto: Gloria

Domaća književnost

Nagrada "Meša Selimović" pripala Vladimiru Pištalu za knjigu Značenje džokera

Nagradu "Meša Selimović", koju 32. put dodeljuju "Večernje novosti", dobio je Vladimir Pištalo za knjigu eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore".

Objavljeno: 12:23h

Ovo delo dobilo je najviše glasova - 19 - članova Velikog žirija u kome je ove godine bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem (1937-2005) osnivač ovog priznanja.

foto: Printscreen

Izjašnjavanje Velikog žirija, počelo je na stranicama "Večernjih novosti" 7. februara, a završeno je danas. Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za "Mešu" ne samo jedinstven, i po broju učesnika najveći kod nas i u regionu, već i da predstavlja svojevrtan i maksimalno demokratski kulturni ritual u kome je mogućnost "štimovanja" rezultata svedena na minimum. Objektivnosti svakako doprinose jasne i dugogodišnje propozicije po kojima se saglasnost članova žirija dobijaju u decembru, njihova imena se obnaroduju 4. januara, a objavljivanje glasova počinje 7. februara. Tek pošto u naznačenom roku, do 4. februara, stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost. Svaki kritičar može da izdvoji pet naslova iz prošlogodišnje produkcije, uz kratko obrazloženje, s tim što isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta. Članovi Velikog žirija pripadaju veoma različitim generacijama - razlika između najmlađeg i najstarijeg je 56 godina - i što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze iz različitih sredina i gradova. Nekoliko kritičara je ovoga puta podvuklo da su prošlogodišnju produkciju snažno obeležila dela iz teorije književnosti, ali pisana na vrlo prijemčiv način dostupan širokoj čitalačkoj publici. To se pokazalo i u konačnom ishodu: od prvih sedam knjiga tri pripadaju esejistici i studijama.

Posle knjige "Značenje džokera" najviše glasova - po 11 - dobili su pesnička zbirka "Zanatski dom" Đorđa Sladoja i studija "Identitet srpske književnosti" Nenada Nikolića. Na trećem mestu ove rang liste je "Roman o pijanstvima" Igora Marojevića - 10 glasova, na četvrtom - sa po 9 glasova - su pesničke knjige "Kosovske elegije" Krstivoja Ilića i "22" Nikole Živanovića, kao i studija "O istoriji, sećanjima i samoći" Aleksandra Jovanovića. Na petoj poziciji - sa 8 glasova - je roman "Pilot tramvaja" Jovice Aćina.

Nagrada koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa biće uručena na posebnoj svečanosti sledećeg meseca.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.