NKSS osudila netransparentno usvajanje Strategije razvoja kulture
Foto: Printscreen

reakcija

NKSS osudila netransparentno usvajanje Strategije razvoja kulture

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osudila je 18. februara “ad hoc i netransparentno” usvajanje Strategije za razvoj kulture 2020 - 2029. sa Akcionim planom, zahtevajući od Ministarstva kulture i informisanja da objavi detalje procesa nastanka tog dokumenta.

Objavljeno: 09:19h

NKSS je podsetila 18. februara u saopštenju da je Zakonom o kulturi iz 2009. godine usvajanje Strategije razvoja kulture bilo predviđeno u roku od godinu dana, te da je Nacrt strategije, koji je 2017. iznet na javnu raspravu, vraćen na doradu nakon nepovoljnih komentara javnosti, među kojima je bio i poziv te asocijacije na odbacivanje celog dokumenta.

“Vlada usvaja Strategiju u trenutku kada je javnosti nepoznat sadržaj dokumenta koji najcelovitije treba da usmerava celokupno polje kulture, te se dalje čeka na usvajanje od strane Skupštine”, navela je NKSS u saopštenju.

Budući da je na samom početku Strategije ponovo istaknuto da je Nacionalni savet za kulturu (NSK) takođe pratio proces izrade tog dokumenta, a da je javnosti poznato da NSK od 2016. nema mandat, NKSS ukazuje da se može zaključiti da je vođen netransparentan proces.

“Pored šturih navoda Ministarstva kulture i informisanja da je Sekretarijat za javne politike u saradnji sa ‘stranim konsultantima’ učestvovao u doradi Strategije, javnosti nije poznato ko su svi učesnici ovog procesa, zatim da li su (i koje) primedbe sa javnih rasprava usvojene, kao ni koliko je proces rada trajao. Ključni problem je isključivanje stručne javnosti i građana Srbije kojih se Strategija najdirektnije tiče, umesto omogućavanja participicije u procesu kako je predviđeno Zakonom”, navela je NKSS.

Vlada Srbije usvojila je 13. februara Strategiju razvoja kulture od 2020. do 2029. godine sa Akcionim planom, čiji je nacrt predložilo Ministarstvo kulture i informisanja nakon dorade prvobitnog predloga tog strateškog dokumenta, koji je bio definisan za period 2017-2027, a prošao je burnu javnu raspravu.

Prema navodima Ministarstva kulture i informisanja, Strategija razvoja kulture 2020-2029. predstavlja nezamenljiv osnov za razvoj kulture i veliki iskorak u normiranju oblasti kulture u Srbiji, zbog čega očekuje da će “u najskorijem roku biti usvojena i u Skupštini Republike Srbije”.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.